Lazania z mięsem, dynią i suszonymi pomidorami

Lazania z mięsem, dynią i suszonymi pomidorami




Pomysł na tę lazanię zaczerpnęłam z broszurki z Lidla z przepisami kulinarnymi. To tylko pomysł na dodanie do lazanii dyni i suszonych pomidorów, a zrobiłam ją całkiem po mojemu. Zresztą przepis na pyszną lazanię, którą robię tak samo od lat jest TUTAJ. Ale ta wersja z dynią i suszonymi pomidorami była równie smaczna, więc polecam serdecznie. Spróbujcie. Przy lazanii jest trochę pracy, ale warto zrobić ją od czasu do czasu i delektować się potem tym pysznym włoskim "wynalazkiem":-).
Z podanych składników wychodzi duża lazania na jakieś  6 dużych  porcji, a piekę ją w ceramicznym naczyniu o wymiarach:25x35. W moim naczyniu na każdą warstwę używam 3 płatów lazanii.
Zdjęcia lazanii średnie, ale nie jest rzeczą łatwą bez uszczerbku wyjąć gorącą lazanię z naczynia, w którym się piekła. Zimna kroi i wyjmuje się łatwiej, ale kto by jadł zimną:). U nas jak zostaje to odgrzewam ją w piekarniku na drugi dzień, wcześniej ją krojąc. Oj, jaka jest wtedy równiutka. Gdybyście tak robili, to trzeba ją przykryć folią aluminiową, bo inaczej ser się spiecze.
 









Składniki:
  • 15 płatów lazanii
  • 800 g mięsa wieprzowego
  • 800 g dyni
  • passata pomidorowa ( u mnie 800 ml )
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie ( 240 g )
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oregano
  • bazylia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • nieco ponad 1 szklanka mleka
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ser mozzarella w bloku ( ok 500 g )
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  •  Dynię pozbawiamy miękkiego wnętrza, a miąższ  pieczemy w piekarniku w kawałkach w formie łódeczek w 180 stopniach ok 44 minut. Studzimy i miąższ oddzielamy od skórki
  • Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej ( 2 - 3 łyżki ). Całość przygotowuję w dużej patelni typu wok. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilę razem smażymy
  • Do cebuli dodajemy następnie zmielone mięso. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż mięso się upiecze, mieszając, aby nie zbiło się w grudki
  • Gdy mięso jest już gotowe wlewamy do niego passatę i zagotowujemy. Następnie dodajemy posiekany miąższ dyni i odsączone z oleju i drobno posiekane suszone pomidory. Gdyby całość była za gęsta można podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem dusimy ok 10 minut doprawiając w tym czasie farsz do lazanii bazylią, oregano, i ewentualnie solą czy pieprzem
  • Mięsny farsz gotujemy do czasu, aż wytraci zbędny płyn ( farsz ma być mocno wilgotny, ale nie płynny)
  • Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
  • Przygotowujemy sos beszamelowy: w niewielkim rondelku roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy dolać część mleka i mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy sos zaczyna gęstnieć dolewamy kolejną część mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Sos powinien mieć konsystencję dość gęstej śmietany
  • Kolejny etap to przygotowanie makaronu: w dużym garnku z lekko osoloną wodą obgotowujemy każdy płat lazanii ok. 4-5 minut  /ja wrzucam zawsze po 5 - 6 płatów lazanii i pilnuję, aby się nie posklejały/
  • Podgotowany makaron wyjmujemy z wody i układamy osobno na talerzach, tak aby płaty się nie posklejały
  • Formę smarujemy oliwą z oliwek i na spód kładziemy warstwę makaronu. Smarujemy ją cienko beszamelem, na to nakładamy nadzienie mięsno-pomidorowe i posypujemy delikatnie serem startym na tarce o grubych oczkach. Te czynności powtarzamy do wyczerpania składników w kolejności: makaron, beszamel, nadzienie mięsne i ser. Mi z takiej ilości nadzienia wychodzą 4 warstwy mięsne, choć wszystko zależy od wielkości formy.
  • Na samą górę kładziemy makaron, smarujemy beszamelem i grubo posypujemy startym serem i posypujemy oregano
  • Zapiekamy ok 20 - 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, aż ser  się przyrumieni
 

 

Komentarze

  1. Widzę, że dynia u Ciebie króluję :-) pyszne danie, bardzo lubię lazanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze mam dwie sztuki w zanadrzu:-) Będę dalej coś wymyślać z jej dodatkiem:-)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie , aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się zrobiłam głodna

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam to danie. przepyszne:) jak korzystam z Twoich przepisów to wszystko się zawsze udaje:) jestem debiutującą kucharką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że do mnie zaglądasz i że jesteś zadowolona z moich przepisów. Pozdrowienia :-)

      Usuń

Prześlij komentarz