Lazania z mięsem, dynią i suszonymi pomidorami
Z podanych składników wychodzi duża lazania na jakieś 6 dużych porcji, a piekę ją w ceramicznym naczyniu o wymiarach:25x35. W moim naczyniu na każdą warstwę używam 3 płatów lazanii.
Zdjęcia lazanii średnie, ale nie jest rzeczą łatwą bez uszczerbku wyjąć gorącą lazanię z naczynia, w którym się piekła. Zimna kroi i wyjmuje się łatwiej, ale kto by jadł zimną:). U nas jak zostaje to odgrzewam ją w piekarniku na drugi dzień, wcześniej ją krojąc. Oj, jaka jest wtedy równiutka. Gdybyście tak robili, to trzeba ją przykryć folią aluminiową, bo inaczej ser się spiecze.
Składniki:
- 15 płatów lazanii
- 800 g mięsa wieprzowego
- 800 g dyni
- passata pomidorowa ( u mnie 800 ml )
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie ( 240 g )
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oregano
- bazylia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- nieco ponad 1 szklanka mleka
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- ser mozzarella w bloku ( ok 500 g )
- olej do smażenia
- Dynię pozbawiamy miękkiego wnętrza, a miąższ pieczemy w piekarniku w kawałkach w formie łódeczek w 180 stopniach ok 44 minut. Studzimy i miąższ oddzielamy od skórki
- Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej ( 2 - 3 łyżki ). Całość przygotowuję w dużej patelni typu wok. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilę razem smażymy
- Do cebuli dodajemy następnie zmielone mięso. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż mięso się upiecze, mieszając, aby nie zbiło się w grudki
- Gdy mięso jest już gotowe wlewamy do niego passatę i zagotowujemy. Następnie dodajemy posiekany miąższ dyni i odsączone z oleju i drobno posiekane suszone pomidory. Gdyby całość była za gęsta można podlać niewielką ilością wody. Wszystko razem dusimy ok 10 minut doprawiając w tym czasie farsz do lazanii bazylią, oregano, i ewentualnie solą czy pieprzem
- Mięsny farsz gotujemy do czasu, aż wytraci zbędny płyn ( farsz ma być mocno wilgotny, ale nie płynny)
- Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
- Przygotowujemy sos beszamelowy: w niewielkim rondelku roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy dolać część mleka i mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy sos zaczyna gęstnieć dolewamy kolejną część mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Sos powinien mieć konsystencję dość gęstej śmietany
- Kolejny etap to przygotowanie makaronu: w dużym garnku z lekko osoloną wodą obgotowujemy każdy płat lazanii ok. 4-5 minut /ja wrzucam zawsze po 5 - 6 płatów lazanii i pilnuję, aby się nie posklejały/
- Podgotowany makaron wyjmujemy z wody i układamy osobno na talerzach, tak aby płaty się nie posklejały
- Formę smarujemy oliwą z oliwek i na spód kładziemy warstwę makaronu. Smarujemy ją cienko beszamelem, na to nakładamy nadzienie mięsno-pomidorowe i posypujemy delikatnie serem startym na tarce o grubych oczkach. Te czynności powtarzamy do wyczerpania składników w kolejności: makaron, beszamel, nadzienie mięsne i ser. Mi z takiej ilości nadzienia wychodzą 4 warstwy mięsne, choć wszystko zależy od wielkości formy.
- Na samą górę kładziemy makaron, smarujemy beszamelem i grubo posypujemy startym serem i posypujemy oregano
- Zapiekamy ok 20 - 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, aż ser się przyrumieni
Widzę, że dynia u Ciebie króluję :-) pyszne danie, bardzo lubię lazanie :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze mam dwie sztuki w zanadrzu:-) Będę dalej coś wymyślać z jej dodatkiem:-)
Usuńbrzmi bardzo smacznie;))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie , aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńLasagna z dynią - super pomysł :)
OdpowiedzUsuńAż się zrobiłam głodna
OdpowiedzUsuńzrobiłam to danie. przepyszne:) jak korzystam z Twoich przepisów to wszystko się zawsze udaje:) jestem debiutującą kucharką
OdpowiedzUsuńCieszę się, że do mnie zaglądasz i że jesteś zadowolona z moich przepisów. Pozdrowienia :-)
Usuń