Świąteczny piernik z dynią

Świąteczny piernik z dynią


 
Pyszny, mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem musu dyniowego, Długo zachowuje świeżość. Jest aromatyczny i mocno bakaliowy. Upiekłam go w okrągłej tortownicy z kominem o średnicy 26 cm. Można piec w nieco mniejszej, będzie wyższy. Jak zrobić puree z dyni znajdziecie TUTAJ.

 

Składniki:
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 340 g mąki 
  • 1 jajko
  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • 1 szklanka rodzynek ( ja dałam pół na pół: rodzynki - żurawina )
  • pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Puree z dyni podgrzewamy, aby było gorące.
  • Dodajemy do niego roztopioną margarynę, oraz cukier. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy rodzynki a następnie studzimy
  • Mąkę  mieszamy z solą, sodą, kakao i przyprawą do piernika
  • Jajko roztrzepujemy
  • Do wystudzonej masy dyniowej przesiewamy partiami mąkę oraz dodajemy jajko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy orzechy i jeszcze raz mieszamy
  • Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto jeszcze około 5 minut pozostawiamy w formie, następnie wyjmujemy z formy i oblewamy lukrem lub czekoladą
 

Komentarze

  1. Pysznie wygląda i pewnie pięknie pachnie w całym domu :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wypieki z dynią, a zwłaszcza te w świątecznym klimacie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połaczenie, jestem ciekawa jak smakuje. podkradam przepis i przetestuje u siebie na blogu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz