Świąteczny piernik z dynią
Pyszny, mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem musu dyniowego, Długo zachowuje świeżość. Jest aromatyczny i mocno bakaliowy. Upiekłam go w okrągłej tortownicy z kominem o średnicy 26 cm. Można piec w nieco mniejszej, będzie wyższy. Jak zrobić puree z dyni znajdziecie TUTAJ.
Składniki:
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 340 g mąki
- 1 jajko
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru
- 1 szklanka rodzynek ( ja dałam pół na pół: rodzynki - żurawina )
- pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Puree z dyni podgrzewamy, aby było gorące.
- Dodajemy do niego roztopioną margarynę, oraz cukier. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy rodzynki a następnie studzimy
- Mąkę mieszamy z solą, sodą, kakao i przyprawą do piernika
- Jajko roztrzepujemy
- Do wystudzonej masy dyniowej przesiewamy partiami mąkę oraz dodajemy jajko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy orzechy i jeszcze raz mieszamy
- Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto jeszcze około 5 minut pozostawiamy w formie, następnie wyjmujemy z formy i oblewamy lukrem lub czekoladą
Pysznie wygląda i pewnie pięknie pachnie w całym domu :-) zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wypieki z dynią, a zwłaszcza te w świątecznym klimacie!
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszny z tą dynią :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połaczenie, jestem ciekawa jak smakuje. podkradam przepis i przetestuje u siebie na blogu.
OdpowiedzUsuńWypróbuj bo jest bardzo smaczny:)
Usuń