piątek, 2 stycznia 2015

Faszerowana pierś z indyka

Faszerowana pierś z indyka (2)



 
Dziś przedstawiam przepis na smaczną pieczeń z piersi indyka z nadzieniem. W jego skład wchodzą pieczarki i żółty ser. Pieczeń jest bardzo dobra i można ją jadać na gorąco jako danie obiadowe, np z sosem ( fajnie komponuje się z sosem chrzanowym ), albo też na zimno jako wędlinę.
Gorące mięso najlepiej pokroić nożem z ząbkami ( kawałki mięsa nie będą poszarpane ).
U nas ostatnio tą pieczeń podałam do ziemniaków, sosu chrzanowego ( KLIK ) i zasmażanych buraczków ( KLIK ).  

 

Składniki:
  • ok 1,5 kg piersi z indyka
  • 50 dag pieczarek
  • 6 - 7 plasterków sera żółtego
  • jajko
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej ( 3 - 4 łyżki )
  • nić kuchenna ew/ i wykałaczki
Sposób przygotowania:
  • Pierś z indyka myjemy, osuszamy i rozkrawamy tak aby uzyskać powierzchnię w kształcie prostokąta
  • Mięso delikatnie rozbijamy, a następnie oprószamy solą i pieprzem ( wewnętrzną stronę, na której będziemy układać farsz )
  • Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy da 2 łyżkach oleju. Dodajemy starte pieczarki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy do odparowania wody. Studzimy, a następnie dodajemy jajko. Mieszamy
  • Na przygotowany płat mięsa nakładamy plasterki sera żółtego ( można podwójnie ), a następnie wzdłuż dłuższego boku, ok 3 cm od krawędzi nakładamy farsz pieczarkowy. Zwijamy ( wzdłuż dłuższego boku ), a następnie spinamy wykałaczkami, albo / i obwiązujemy nicią kuchenną, aby nadać pieczeni żądany kształt
  • Naczynie smarujemy olejem i układamy na nim mięso. Z wierzchu oprószamy go jeszcze solą i pieprzem. Pieczeń wyszła mi dość długa, więc ułożyłam ją po przekątnej w dużym naczyniu żaroodpornym
  • Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 1 godziny i 20 minut
  • Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno



5 komentarzy:

  1. pysznie nadziana, tym co bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne danie !! Idealne na obiad ale i jako zimne na kanapki niczemu sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis, super na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie rolady :-) dla mnie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skończyłem....jest w piekarniku.....po świętach napisze czy smakowało...farsz był pychotka :)

    OdpowiedzUsuń