środa, 11 lutego 2015

Rassolnik czyli rosyjska zupa ogórkowa

Rassolnik czyli rosyjska zupa ogórkowa


Rassolnik to rosyjska wersja zupy ogórkowej znana w rosyjskiej kuchni od wieków. Podstawą są kiszone ogórki i woda z kiszenia. Zupa powinna być kwaśna. Znajdują się w niej też warzywa, mięso i kasza. Zresztą spróbujcie sami! Zupa w sam raz na obecna pogodę: gęsta, sycąca, rozgrzewająca i baaardzo smaczna.

 

Składniki: 

  •  4 średniej wielkości ogórki kiszone + woda spod ogórków ( ilość wg uznania )
  • 600 g karkówki
  • 4 dość duże ziemniaki
  • pol szklanki kaszy pęczak
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
  • Karkówkę myjemy, kroimy w plastry i zalewamy ok 2,5 litra wody. lekko solimy i gotujemy ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pamiętamy o zdejmowaniu szumowin. Następnie mięso wyjmujemy i po lekkim schłodzeniu kroimy na kawałki
  • Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Z wywaru z gotowania mięsa odlewamy ok 1 litr ( wszystkie szumowiny zostają na dnie ), resztę wylewam. Do garnka wlewamy litr wywaru i uzupełniamy go wodą, tak aby było ok 2,5 litra płynu. Zagotowujemy. Dodajemy liście i ziele angielskie oraz mięso. Delikatnie solimy. Gotujemy na małym ogniu
  • Cebulę siekamy i szklimy na oleju, a następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i smażymy razem ok 3 minuty, po czym dodajemy do wywaru z mięsem
  • Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, a także pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie
  • Następnie dodajemy starte na dużych oczkach ogórki i ugotowany pęczak. Dosalamy i doprawiamy pieprzem, a także dolewamy wodę spod ogórków ( ilość zależy od tego, jak kwaśna zupę chcemy uzyskać ). Gotujemy jeszcze ok 5 minut
  • Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki się "przegryzą", choć i w pierwszy jest bardzo smaczna

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa zupka, nie jadłam jeszcze takiej, ale z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, ciekawe jak smakuje :) wygląda troche jak gulash soup :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda pysznie, chyba wypróbuję, wygląda na bardzo sycącą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna na tę zmienną pogodę, pyszna i rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń