Rassolnik to rosyjska wersja zupy ogórkowej znana w rosyjskiej kuchni od wieków. Podstawą są kiszone ogórki i woda z kiszenia. Zupa powinna być kwaśna. Znajdują się w niej też warzywa, mięso i kasza. Zresztą spróbujcie sami! Zupa w sam raz na obecna pogodę: gęsta, sycąca, rozgrzewająca i baaardzo smaczna.
Składniki:
- 4 średniej wielkości ogórki kiszone + woda spod ogórków ( ilość wg uznania )
- 600 g karkówki
- 4 dość duże ziemniaki
- pol szklanki kaszy pęczak
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- Karkówkę myjemy, kroimy w plastry i zalewamy ok 2,5 litra wody. lekko solimy i gotujemy ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pamiętamy o zdejmowaniu szumowin. Następnie mięso wyjmujemy i po lekkim schłodzeniu kroimy na kawałki
- Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu
- Z wywaru z gotowania mięsa odlewamy ok 1 litr ( wszystkie szumowiny zostają na dnie ), resztę wylewam. Do garnka wlewamy litr wywaru i uzupełniamy go wodą, tak aby było ok 2,5 litra płynu. Zagotowujemy. Dodajemy liście i ziele angielskie oraz mięso. Delikatnie solimy. Gotujemy na małym ogniu
- Cebulę siekamy i szklimy na oleju, a następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i smażymy razem ok 3 minuty, po czym dodajemy do wywaru z mięsem
- Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, a także pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie
- Następnie dodajemy starte na dużych oczkach ogórki i ugotowany pęczak. Dosalamy i doprawiamy pieprzem, a także dolewamy wodę spod ogórków ( ilość zależy od tego, jak kwaśna zupę chcemy uzyskać ). Gotujemy jeszcze ok 5 minut
- Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki się "przegryzą", choć i w pierwszy jest bardzo smaczna
Bardzo ciekawa zupka, nie jadłam jeszcze takiej, ale z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, ciekawe jak smakuje :) wygląda troche jak gulash soup :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Mniam, wygląda pysznie, chyba wypróbuję, wygląda na bardzo sycącą:)
OdpowiedzUsuńidealna na tę zmienną pogodę, pyszna i rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuń