wtorek, 7 kwietnia 2015

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami



 
Zrobiłam ostatnio dawno jakoś zapomniane u nas kotleciki. I smakowały jak za dawnych czasów. Można je podać z ziemniakami i surówką lub bukietem warzyw. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Danie dobre na piątkowy obiad. Kotlety w połączeniu z ziemniakami są na prawdę sycące, a do tego smaczniutkie. Polecam też tradycyjne kotlety jajeczne ( KLIK ).

 

Składniki: ( na 5 kotletów )
  • 6 jajek
  • 10 średnich pieczarek
  • 6-7 dag sera żółtego
  • mała cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
Sposób wykonania:
  • Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach 
  • 5 jajek gotujemy  na twardo
  • Ser żółty ścieramy na tarełku o małych oczkach
  • Cebulę drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do niej starte pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy do całkowitego odparowania płynu spod pieczarek
  • Ugotowane jajka ścieramy na tarełku o dużych oczkach ( lub drobno siekamy ). Dodajemy do nich starty ser i przestudzone pieczarki i wbijamy surowe jajko. Solimy, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy 
  • Z masy formujemy kotleciki, obsypujemy je tartą bułką i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor
  • Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką

5 komentarzy:

  1. Fajne te kotleciki, takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentują, pamiętam , że kiedyś ich nie lubiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) Bardzo lubię takie kotleciki z jajkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też zawsze robię jajeczne kotleciki właśnie z pieczarkami, świetnie te smaki do siebie pasują.

    OdpowiedzUsuń