Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą
Przyszedł czas na młoda kapustę. Kupiłam dwie główki i zrobiłam z nich pyszny dodatek do młodych ziemniaków i kotleta. Danie było bardzo smakowite, a kapusta zniknęła w oka mgnieniu. Zawsze czeka się u nas na wiosnę na tę pierwszą gotowana młoda kapustę. Przyrządzam ja na kilka sposobów. Tym razem zrobiłam wersję z boczkiem, kiełbasą i przecierem pomidorowym. Świetny dodatek do drugiego dania złożonego z młodych ziemniaków i mięsa.
Na samym dole posta podaję przepisy na inne dania z młodą kapustą.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 25-30 dag boczku ( raczej chudego )
- 15 dag kiełbasy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 nieduże młode cebulki
- 2 łyżki siekanego koperku
- sól
- pieprz
- Z kapusty usuwamy brzydkie wierzchnie liście, kroimy na ćwiartki i szatkujemy
- Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka i wlewamy ok 2 szklanki wody. Solimy. Przykrywamy i gotujemy, aż kapusta zmięknie ( 10-15 minut wg upodobań )
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż ładnie się zrumieni i puści tłuszcz. Dodajemy pokrojoną cebulę ( białą część ) i smażymy chwilę razem, aż cebula się zeszkli. Przekładamy do kapusty. Mieszamy
- Na tej samej patelni obsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dodajemy do kapusty
- Kapustę doprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem i ewentualnie solą. Całość zagotowujemy
- Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek
Pycha :) Uwielbiam młodą kapustę!
OdpowiedzUsuńAniko, świetna kapustka. U mnie też kapusta z boczkiem, ale w formie kapuśniaczku :)
OdpowiedzUsuńPycha. Muszę zrobić taką kapustę bo uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńTeż ją bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńmlodą kapuchę uwielbiam, zamiast boczku i kiełbasy ostatnio daję chudą szynke.
OdpowiedzUsuńGotujcie więcej a wałeczki rosną
OdpowiedzUsuń