sobota, 30 maja 2015

Potrawka warzywna z karkówką

Potrawka warzywna z karkówką





Wymyśliłam sobie takie oto danie i wyszła bardzo smaczna potrawka. Podałam ją z ryżem, choć równie dobrze smakowałaby z pieczywem. Mix warzywny z dodatkiem mięsa z karkówki, więc danie sycące i bardzo smakowite, więc polecam do wypróbowania. 


Składniki:
  • 500 g chudej karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pieczarek
  • 1 niewielka cukinia
  • spora garść żółtej fasolki szparagowej
  • garstka zielonego groszku ( u mnie mrożony )
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 średnie pomidory
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka mielona papryka
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy, kroimy na kostkę, oprószamy solą i pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim mięso aż do ładnego zrumienienia
  • Na drugiej patelni typu wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebulę. smażymy do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwile razem smażymy
  • Do cebuli dodajemy następnie obrane, umyte i pokrojone i pokrojone pieczarki. Solimy i oprószamy pieprzem. Smażymy aż odparuje z nich płyn. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i fasolkę pociętą w słupki
  • Wszystko zalewamy pomidorami z puszki. Możemy tez dolać 1/3 szklanki wody
  • Do warzyw dodajemy usmażone mięso i obrane ze skórki pocięte w kawałki świeże pomidory. Wszystko dusimy pod przykryciem ok 30 minut
  • Po tym czasie do potrawki dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki, zielony groszek i odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i majerankiem. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok 10-15 minut
  • Podajemy z pieczywem lub ryżem

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie danie, koniecznie z ryżem albo kaszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie na ten tydzień zaplanowałam karkówkę...Przepis jak znalazł! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie dania, bo na drugi dzień są jeszcze lepsze a i obiad wtedy z głowy jak się z robi więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj gotowałam,rodzina pod wrażeniem ale ja najbardziej! danie rewelacyjne,u nas z chlebem,zrobiłam ogromną porcję-zostało na dzisiaj a dziś gotowałam pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami-również rewelacja. Dzieci zachwycone nowościami w kuchni a ja już szykuję się na jutro na leczo-wszystkie przepisy z kuchni aniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że próbujesz moje przepisy i co najważniejsze, że potrawy smakują. Zapraszam więc do dalszych odwiedzin i korzystania z przepisów na moim blogu:-)

      Usuń