niedziela, 7 czerwca 2015

Sałata do obiadu z pomidorem i ogórkiem

Sałata do obiadu z pomidorem i ogórkiem


 
Taką sałatkę robię często, bo składniki proste, które z reguły ma się pod ręką, albo które na wiosnę łatwo kupić. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu, więc często gości na naszym stole.

 

Składniki:
  • 1 główka  sałaty
  • 2 ogórki wężowe
  • 3 średnie pomidory
  • kilka rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego ( 150 g )
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  • Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w dużej misce
  • Ogórki obieramy i kroimy na plasterki
  • Pomidory myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki, jeśli pomidory są większe
  • Większość rzodkiewek kroimy w plasterki
  • Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Polewamy nim warzywa bezpośrednio przed podaniem, aby nie straciły na jędrności
  • Po wierzchu sałatkę posypujemy 2-3 rzodkiewkami startymi na tarełku o małych oczkach i posypujemy szczypiorkiem

3 komentarze:

  1. Pyszności. Uwielbiam sałatę do obiadu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza surówka do obiadu :-) a także na drugie śniadanie do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzodkiewki lepiej siekac, tarte puszczaja za duzo soku ;)

    OdpowiedzUsuń