Sałata do obiadu z pomidorem i ogórkiem
Taką sałatkę robię często, bo składniki proste, które z reguły ma się pod ręką, albo które na wiosnę łatwo kupić. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu, więc często gości na naszym stole.
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 2 ogórki wężowe
- 3 średnie pomidory
- kilka rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego ( 150 g )
- sól
- pieprz
- Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w dużej misce
- Ogórki obieramy i kroimy na plasterki
- Pomidory myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki, jeśli pomidory są większe
- Większość rzodkiewek kroimy w plasterki
- Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Polewamy nim warzywa bezpośrednio przed podaniem, aby nie straciły na jędrności
- Po wierzchu sałatkę posypujemy 2-3 rzodkiewkami startymi na tarełku o małych oczkach i posypujemy szczypiorkiem
Pyszności. Uwielbiam sałatę do obiadu!
OdpowiedzUsuńNajlepsza surówka do obiadu :-) a także na drugie śniadanie do pracy :-)
OdpowiedzUsuńrzodkiewki lepiej siekac, tarte puszczaja za duzo soku ;)
OdpowiedzUsuń