Rogaliki półfrancuskie z marmoladą różaną
Rogaliczki wychodzą przepyszne, że jadłoby się je non stop do ostatniego na talerzu. Napełniłam je marmoladą śliwkową wymieszaną pół na pół z ucieranymi płatkami róży. Spróbujcie, bo są doskonałe. Ciasto bez cukru. Słodycz pochodzi z marmoladki i ewentualnie posypki cukrowej. Mi z podanej ilości składników wyszło ok 80 rogalików ( niewielkich ). Piekłam je na dwa razy. Na blaszce mieściło mi się na raz ok 40 sztuk tych pysznych ciasteczek.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 3 żółtka
- 125 g śmietany
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść i koniecznie schłodzić w lodówce
- Przygotować marmoladę do nadziewania rogalików: połączyć w proporcji 1:1 powidła śliwkowe i płatki róży ucierane z cukrem
- Blachę formy wycielić papierem do pieczenia
- Ciasto podzielić na 3 części i po kolei rozwałkowywać na dość cienkie ciasto najlepiej na kształt prostokąta. Tak rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości ok 6 - 7 cm, a te z kolei tniemy na trójkąty ( zdjęcie na dole posta ).
- U podstawy trójkącika nakładamy po troszkę powidła ( ja za pomocą dwóch malutkich łyżeczek ) i zwijamy od podstawy formując na kształt rogalika. Marmolady nie może być za dużo, bo wypłynie w trakcie pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce
- Białko nieco roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim rogaliki. Każdy posypujemy cukrem - u mnie cukier gruba rafinada
- Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż uzyskają złocisty kolor
Pyszne są takie rogaliki, a marmoladę różaną uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne rożki z moim ulubionym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńPycha. Super te rogaliki wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś! Przepysznie wyglądają, oj jadłabym je, jadła! :)
OdpowiedzUsuńrogaliki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuń