Dżem ananasowy
Bardzo lubię ananasa, więc postanowiłam sobie zrobić kilka słoiczków dżemu z tego pysznego owocu teraz, gdy ananasy nie są drogie. Użyłam 1,5 ananasa, bo połówkę użyłam do koktajlu.
Dżem przygotowałam z pomocą naturalnej pektyny jabłkowej. Więcej o tej żelującej substancji pisałam TUTAJ.
Dojrzały ananas jest bardzo słodki, więc dodawanie dużej ilości cukru sprawiłoby, że z dżemu zrobiłby się niezjadliwy słodki ulep. Dodajemy go więc w minimalnej ilości, oczywiście jak ktoś lubi bardzo słodkie konfitury może go dodać więcej. Ja zawsze ograniczam cukier i jakoś mi się te moje przetwory nie psują.
Składniki:
- 1,5 ananasa
- 50 g cukru ( 100 g jak ananas nie jest bardzo dojrzały )
- 15 g pektyny jabłkowej
- Ananasa obieramy i usuwamy stwardniały środek. Owoc kroimy na drobne kawałki i wkładamy do garnka.
- Za pomocą blendera rozdrabniamy ananasa, ale tak by pozostało sporo większych kawałków
- Garnek z ananasem podgrzewamy i gotujemy kilka minut, aby odparował nadmiar wody, a następnie dosypujemy cukier zmieszany z pektyną. Mieszamy i dalej gotujemy, aż dżem zgęstnieje, a następnie przelewamy do wysterylizowanych, gorących słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10- 15 minut
Dżemu z ananasa i to domowego jeszcze nie widziałam. Musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńWarto się skusić i go przygotować:-)
UsuńTakże bardzo lubię ananasa, ale przetworów z nim jeszcze nie próbowałam robić. Do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłem dzemów (jakoś nie pociąga mnie to)... ale jeśli zrobię to ananasowy będzie pierwszym moim wyborem.
OdpowiedzUsuńWspaniały :-) z chęcią bym się wymieniła jakimś słoiczkiem za ananaska :-)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńananasowego jeszcze nie robiłam, muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłąm dżemu ananasowego :)
OdpowiedzUsuń