Kompot z renklod w słoikach. Renklody na zimę

Kompot z renklod w słoikach. Renklody na zimę

 
Renklody w kompocie to dla mnie smak dzieciństwa. Mama co roku robiła te śliwki na zimę i niezmiennie bardzo nam te kompoty renklodowe smakowały. I tak tez pozostało do dziś dnia. Przygotowanie takiego kompotu nie sprawia żadnej trudności i nie zajmuje dużo czasu. Nie urozmaicam kompotu żadnymi dodatkami aromatycznymi w postaci kory cynamonu czy  goździków, bo nie chcę zabijać smaku śliwek,  które same w sobie są doskonałe i nie trzeba ich w żaden sposób ulepszać. Ze śliwek nie wyjmujemy pestek, tylko wymyte wkładamy do słoików i zalewamy wodą, a potem pasteryzujemy. Ale od początku...

 

Składniki:
  • śliwki renklody ( dowolna ilość )
  • cukier
  • woda
Sposób wykonania:
  • Śliwki myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i wkładamy do wysterylizowanych słoików
  • Do każdego słoika wsypujemy 3 łyżki cukru
  • Słoiki zalewamy gorącą wodą i zakręcamy
  • Pasteryzujemy ok 25 minut. Jeśli cukier zbierze się na dnie, wystarczy jeszcze gorące słoiki nieco poruszać, a cukier się rozpuści
 Sterylizacja słoików: umyte i wypłukane słoiki i przykrywki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 110 stopni. Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizujemy słoiki i przykrywki ok 10 - 15 minut. Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda 

Pasteryzacja: w dużym garnku z wodą wyłożonym ściereczką układamy słoiki. Woda, do której wkładamy słoiki,  powinna mieć mniej więcej taką temperaturę jak zawartość słoików i sięgać 2-3 cm poniżej zakrętek słoików. Słoiki nie powinny się stykać.  Woda powinna  osiągnąć temperaturę ok 85 - 95 stopni

Komentarze

Prześlij komentarz