Kompot z renklod w słoikach. Renklody na zimę
Renklody w kompocie to dla mnie smak dzieciństwa. Mama co roku robiła te śliwki na zimę i niezmiennie bardzo nam te kompoty renklodowe smakowały. I tak tez pozostało do dziś dnia. Przygotowanie takiego kompotu nie sprawia żadnej trudności i nie zajmuje dużo czasu. Nie urozmaicam kompotu żadnymi dodatkami aromatycznymi w postaci kory cynamonu czy goździków, bo nie chcę zabijać smaku śliwek, które same w sobie są doskonałe i nie trzeba ich w żaden sposób ulepszać. Ze śliwek nie wyjmujemy pestek, tylko wymyte wkładamy do słoików i zalewamy wodą, a potem pasteryzujemy. Ale od początku...
Renklody w kompocie to dla mnie smak dzieciństwa. Mama co roku robiła te śliwki na zimę i niezmiennie bardzo nam te kompoty renklodowe smakowały. I tak tez pozostało do dziś dnia. Przygotowanie takiego kompotu nie sprawia żadnej trudności i nie zajmuje dużo czasu. Nie urozmaicam kompotu żadnymi dodatkami aromatycznymi w postaci kory cynamonu czy goździków, bo nie chcę zabijać smaku śliwek, które same w sobie są doskonałe i nie trzeba ich w żaden sposób ulepszać. Ze śliwek nie wyjmujemy pestek, tylko wymyte wkładamy do słoików i zalewamy wodą, a potem pasteryzujemy. Ale od początku...
Składniki:
- śliwki renklody ( dowolna ilość )
- cukier
- woda
- Śliwki myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i wkładamy do wysterylizowanych słoików
- Do każdego słoika wsypujemy 3 łyżki cukru
- Słoiki zalewamy gorącą wodą i zakręcamy
- Pasteryzujemy ok 25 minut. Jeśli cukier zbierze się na dnie, wystarczy jeszcze gorące słoiki nieco poruszać, a cukier się rozpuści
Pasteryzacja: w dużym garnku z wodą wyłożonym ściereczką układamy słoiki. Woda, do której wkładamy słoiki, powinna mieć mniej więcej taką temperaturę jak zawartość słoików i sięgać 2-3 cm poniżej zakrętek słoików. Słoiki nie powinny się stykać. Woda powinna osiągnąć temperaturę ok 85 - 95 stopni
Uwielbiam te śliwki. Mają fajny smak i są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie śliwkowe kompoty. Kiedy trochę postoją w piwnicy, robią się gęstsze i mega aromatyczne!
OdpowiedzUsuńLato zamknięte w słoikach.....mniam :)
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń