poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Szybkie ciasto z jabłkami / Placek z papierówkami

Szybkie ciasto z jabłkami /  
Szybki placek z papierówkami 





Bardzo szybkie ciasto z owocami, a dokładnie z papierówkami i dodatkowo dwoma garściami innych, drobnych, sezonowych owoców. Ciasto jest pyszne, delikatne, lekkie i mocno owocowe. Wykorzystuję do niego papierówki zalegające w moim ogródku. Bo jak co roku moja jabłonka papierówka znów obrodziła i znów kombinuję, co tu z tymi jabłkami robić, żeby się nie psuły. Rozdaje, ile się da, ale ciągle są nowe. Tak więc u mnie  są kompoty jabłkowe, albo jabłkowo - wiśniowe na przykład. No i szarlotki, a przepisy na nie są już na moim blogu. A dziś ciasto mega szybkie i mega smaczne, takie, jak robiła moja mama, tylko, że nie dawała już owoców na wierzch, a ja daję, bo jest bardziej wilgotne i bardziej owocowe, choć oczywiście można zrobić je z samymi jabłkami. Najlepsze do zjedzenia w dniu, w którym zostało upieczone. Jest lekkie, więc pochłonięcie nawet sporego kawałka nie jest problemem:-). Do pieczenia użyłam blaszki o wymiarach 25x25 z odpinaną obręczą.

 

Składniki:
  • 1 kg papierówek
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru kryształu drobnego
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • w sumie 2 garście sezonowych drobnych owoców ( u mnie maliny, czerwona porzeczka i borówka leśna - tylko borówka była świeża, maliny i porzeczki już mrożone ) + łyżka mąki do obsypania owoców
Sposób wykonania:
  • Papierówki obieramy, kroimy na ćwiartki, a te jeszcze na 2 - 3 części
  • Formę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a ścianki smarujemy masłem ( ja użyłam prostokątnej formy odpinanej ). Na dno formy dajemy pokrojone jabłka
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 łyżce przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy, ale na mniejszych obrotach
  • Ciasto wylewamy na jabłka i rozprowadzamy w miarę równomiernie
  • Wierzch ciasta posypujemy drobnymi owocami obtoczonymi w mące
  • Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na ustawieniu góra - dół przez ok 50 minut
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Możemy kroić jeszcze lekko ciepłe, ale smakuje też na zimno. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem
 

 

 

 

11 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, lubię takie puszyste i lekkie ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste ciasta z owocami :)) Super apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ustawiam się w kolejce i po kawałek ciasta i po torbę papierówek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wypróbowane @@ Mąkę dałam krupczatkę i dodałam zapach migdałowy :) Jabłuszka pokładłam na cienką warstwę ciasta, na wierzch borówkę i kilka sztuk malin :) Jeszcze zrobiłam lukier cienki :) Pyszne (y)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniko czy nie dajesz do tego ciasta tłuszczu

      Usuń
    2. Nie, to jest ciasto bez tłuszczu:-)

      Usuń
  5. Świetne ciasto do kawy, albo mleka! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co z jajkami? Całe czy jak? Wiem że pytanie głupie ale nie pieke i zamierzam zacząć :)

    OdpowiedzUsuń