Szybkie ciasto z jabłkami /
Bardzo szybkie ciasto z owocami, a dokładnie z papierówkami i dodatkowo dwoma garściami innych, drobnych, sezonowych owoców. Ciasto jest pyszne, delikatne, lekkie i mocno owocowe. Wykorzystuję do niego papierówki zalegające w moim ogródku. Bo jak co roku moja jabłonka papierówka znów obrodziła i znów kombinuję, co tu z tymi jabłkami robić, żeby się nie psuły. Rozdaje, ile się da, ale ciągle są nowe. Tak więc u mnie są kompoty jabłkowe, albo jabłkowo - wiśniowe na przykład. No i szarlotki, a przepisy na nie są już na moim blogu. A dziś ciasto mega szybkie i mega smaczne, takie, jak robiła moja mama, tylko, że nie dawała już owoców na wierzch, a ja daję, bo jest bardziej wilgotne i bardziej owocowe, choć oczywiście można zrobić je z samymi jabłkami. Najlepsze do zjedzenia w dniu, w którym zostało upieczone. Jest lekkie, więc pochłonięcie nawet sporego kawałka nie jest problemem:-). Do pieczenia użyłam blaszki o wymiarach 25x25 z odpinaną obręczą.
Składniki:
- 1 kg papierówek
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru kryształu drobnego
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- w sumie 2 garście sezonowych drobnych owoców ( u mnie maliny, czerwona porzeczka i borówka leśna - tylko borówka była świeża, maliny i porzeczki już mrożone ) + łyżka mąki do obsypania owoców
- Papierówki obieramy, kroimy na ćwiartki, a te jeszcze na 2 - 3 części
- Formę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a ścianki smarujemy masłem ( ja użyłam prostokątnej formy odpinanej ). Na dno formy dajemy pokrojone jabłka
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 łyżce przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy, ale na mniejszych obrotach
- Ciasto wylewamy na jabłka i rozprowadzamy w miarę równomiernie
- Wierzch ciasta posypujemy drobnymi owocami obtoczonymi w mące
- Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na ustawieniu góra - dół przez ok 50 minut
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Możemy kroić jeszcze lekko ciepłe, ale smakuje też na zimno. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem
Pięknie wygląda, lubię takie puszyste i lekkie ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ciasta z owocami :)) Super apetyczne!
OdpowiedzUsuńUstawiam się w kolejce i po kawałek ciasta i po torbę papierówek ;)
OdpowiedzUsuńJuż wypróbowane @@ Mąkę dałam krupczatkę i dodałam zapach migdałowy :) Jabłuszka pokładłam na cienką warstwę ciasta, na wierzch borówkę i kilka sztuk malin :) Jeszcze zrobiłam lukier cienki :) Pyszne (y)
OdpowiedzUsuńCieszę się:-).
UsuńAniko czy nie dajesz do tego ciasta tłuszczu
UsuńNie, to jest ciasto bez tłuszczu:-)
UsuńUwielbiam takie proste ciasta!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto do kawy, albo mleka! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCo z jajkami? Całe czy jak? Wiem że pytanie głupie ale nie pieke i zamierzam zacząć :)
OdpowiedzUsuńCałe jajka
UsuńBardzo udany przepis ja jeszcze jabłka posypuję cynamonem albo dodaje zapach rumowy czy pomarańczowy. Warto pamiętać aby jajka dobrze ubić wtedy ciasto jest leciutkie. N wierzch daje owoce z "mieszanki na kompot" i dla gosci podaję z gałką lodów albo bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńJutro upiekę, bo takie proste
OdpowiedzUsuń