wtorek, 24 listopada 2015

Placki jarzynowe z dynią i pieczarkami

Placki jarzynowe z dynią i pieczarkami



Z dyni można wyczarować różne smakołyki. Zarówno te słodkie, jak i słone. Dziś przedstawiam propozycję na placki z dodatkiem dyni. Bardzo smaczne i sycące. Podane z ulubioną surówką czy sałatką mogą stanowić doskonałe danie obiadowe. U mnie były w ostatni piątek. I cieszyły się dużym powodzeniem.

 

Składniki:
  • 25 dag dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 5 pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej
Sposób wykonania:
  • Obraną dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarełku o małych oczkach
  • Pieczarki obieramy i też ścieramy na małych oczkach. Pieczarki podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich płyn delikatnie je soląc
  • Przestudzone pieczarki łączymy ze startymi jarzynami, przeciskamy czosnek, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Placki smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z ulubioną surówką i gęstym jogurtem
 

6 komentarzy:

  1. urozmaicenie zwykłych placków nigdy nie jest złym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne placuszki :-) bardzo lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki uwielbiam, często przygotowuję różne wariacje. Fajnie jest tak eksperymentować ze smakiem :) Twoja propozycja jest super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej. Promujemy blogi kulinarne. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu? Pozdrawiamy serdecznie i gorąco zachęcamy do rejestracji.
    http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie to wygląda. Dzisiaj będe robił te placuszki. Chciałbym żeby wyszły choć w połowie tak ładnie jak na Twoim zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placki, wygladaja przepysznie.

    OdpowiedzUsuń