Placki jarzynowe z dynią i pieczarkami
Z dyni można wyczarować różne smakołyki. Zarówno te słodkie, jak i słone. Dziś przedstawiam propozycję na placki z dodatkiem dyni. Bardzo smaczne i sycące. Podane z ulubioną surówką czy sałatką mogą stanowić doskonałe danie obiadowe. U mnie były w ostatni piątek. I cieszyły się dużym powodzeniem.
Składniki:
- 25 dag dyni
- 3 średnie ziemniaki
- 5 pieczarek
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 3 łyżki mąki
- jajko
- sól
- pieprz
- olej
- Obraną dynię, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarełku o małych oczkach
- Pieczarki obieramy i też ścieramy na małych oczkach. Pieczarki podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich płyn delikatnie je soląc
- Przestudzone pieczarki łączymy ze startymi jarzynami, przeciskamy czosnek, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią
- Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z ulubioną surówką i gęstym jogurtem
urozmaicenie zwykłych placków nigdy nie jest złym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :-) bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńPlacuszki uwielbiam, często przygotowuję różne wariacje. Fajnie jest tak eksperymentować ze smakiem :) Twoja propozycja jest super!
OdpowiedzUsuńHej. Promujemy blogi kulinarne. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu? Pozdrawiamy serdecznie i gorąco zachęcamy do rejestracji.
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
Ładnie to wygląda. Dzisiaj będe robił te placuszki. Chciałbym żeby wyszły choć w połowie tak ładnie jak na Twoim zdjęciu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki, wygladaja przepysznie.
OdpowiedzUsuń