niedziela, 17 stycznia 2016

Faszerowana pierś z kurczaka. Faszerowane kieszonki z piersi kurczaka. Faszerowany filet z kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka. 
Faszerowane kieszonki z piersi kurczaka. Faszerowany filet z kurczaka. Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami i żółtym serem




Faszerowana pierś z kurczaka smakuje doskonale, a jest prosta do wykonania. Do tego odpowiednie dodatki, które tez łatwo przygotować i mamy pyszny obiad, który można szybko i prosto przyrządzić. 

 

 

Składniki: ( na 2 porcje )
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 40 dag pieczarek
  • 4 plasterki sera żółtego
  • olej
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  •  Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej  (2 łyżki) i wrzucamy na niego pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania spod nich płynu. W międzyczasie doprawiamy pieprzem
  • Pierś kurczaka rozdzielamy. Odstające części odcinamy, a w piersi ostrym, szpiczasto zakończonym nożem robimy kieszeń. W mięso wkłuwamy się od jego szerszego końca
  • Do kieszeni upychamy pieczarki na przemian z serem ( który rwiemy na mniejsze kawałki ). Po nafaszerowaniu pierś nieco spłaszczamy ręką
  • W misce przygotowujemy marynatę do obtoczenia mięsa: przyprawę złocistą do kurczaka ( 2 płaskie łyżki ) mieszamy z 3 łyżkami oleju i obtaczamy w mieszance mięso. Odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki. Odcięte z piersi kawałki mięsa kroimy w kawałki i obtaczamy również w marynacie
  • Faszerowane piersi smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony ( u mnie na większym, a potem na mniejszym ogniu trwa to ok 40 - 45 minut )
  • Do faszerowanych piersi proponuję brązowy ryż, który mieszamy z pozostałymi pieczarkami i surówkę przygotowaną z miksu sałat z dodatkiem pomidorów, ogórków i łyżki oliwy
  • Pozostałe mięso ( to które odcięliśmy od piersi ) również smażymy na patelni, choć znacznie krócej. Możemy z niego stworzyć kolejną porcję obiadową. Pod koniec pieczenia dodajemy do niego nieco sera żółtego, a na koniec mieszamy z pieczarkami, jeśli nam zostaną. Podajemy również z ryżem i sałatką





9 komentarzy:

  1. bardzo smaczny obiad :) dawno nie faszerowałam piersi z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo treściwe i apetyczne danie.
    Pierś z kurczaka to moje ulubione mięsko, jeszcze tak podane- palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super obiadek. Fajne są te kieszonki :-) pysznie nadziane :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł na niecodzienny obiad idealny! U mnie w domu wszyscy byliby zachwyceni takim drugim daniem :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiadek, taki niedzielny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniko, a czy piekłaś kiedyś faszerowaną pierś z kurczaka w cieście francuskim?
    Przymierzam się zrobić na ten weekend na rodzinny obiadek.
    Jest milion przepisów na to danie ale jakoś do Twoich mam największe zaufanie :)
    Przeszukałam bloga ale nie znalazłam.
    Ciekawa jestem czy w ogóle masz to danie w swoim repertuarze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie robiłam jeszcze takiego dania, choć ciągle próbuję czegoś nowego. Może kiedyś przyjdzie kolej i na tak przyrządzoną pierś:-)

      Usuń