Faszerowana pierś z kurczaka.
Faszerowane kieszonki z piersi kurczaka. Faszerowany filet z kurczaka. Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami i żółtym serem
Faszerowana pierś z kurczaka smakuje doskonale, a jest prosta do wykonania. Do tego odpowiednie dodatki, które tez łatwo przygotować i mamy pyszny obiad, który można szybko i prosto przyrządzić.
Składniki: ( na 2 porcje )
- podwójna pierś z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 4 plasterki sera żółtego
- olej
- przyprawa do kurczaka złocista
- sól
- pieprz
- Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i wrzucamy na niego pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania spod nich płynu. W międzyczasie doprawiamy pieprzem
- Pierś kurczaka rozdzielamy. Odstające części odcinamy, a w piersi ostrym, szpiczasto zakończonym nożem robimy kieszeń. W mięso wkłuwamy się od jego szerszego końca
- Do kieszeni upychamy pieczarki na przemian z serem ( który rwiemy na mniejsze kawałki ). Po nafaszerowaniu pierś nieco spłaszczamy ręką
- W misce przygotowujemy marynatę do obtoczenia mięsa: przyprawę złocistą do kurczaka ( 2 płaskie łyżki ) mieszamy z 3 łyżkami oleju i obtaczamy w mieszance mięso. Odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki. Odcięte z piersi kawałki mięsa kroimy w kawałki i obtaczamy również w marynacie
- Faszerowane piersi smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony ( u mnie na większym, a potem na mniejszym ogniu trwa to ok 40 - 45 minut )
- Do faszerowanych piersi proponuję brązowy ryż, który mieszamy z pozostałymi pieczarkami i surówkę przygotowaną z miksu sałat z dodatkiem pomidorów, ogórków i łyżki oliwy
- Pozostałe mięso ( to które odcięliśmy od piersi ) również smażymy na patelni, choć znacznie krócej. Możemy z niego stworzyć kolejną porcję obiadową. Pod koniec pieczenia dodajemy do niego nieco sera żółtego, a na koniec mieszamy z pieczarkami, jeśli nam zostaną. Podajemy również z ryżem i sałatką
bardzo smaczny obiad :) dawno nie faszerowałam piersi z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo treściwe i apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńPierś z kurczaka to moje ulubione mięsko, jeszcze tak podane- palce lizać.
Super obiadek. Fajne są te kieszonki :-) pysznie nadziane :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPomysł na niecodzienny obiad idealny! U mnie w domu wszyscy byliby zachwyceni takim drugim daniem :)))
OdpowiedzUsuńMmmm, aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, taki niedzielny.
OdpowiedzUsuńAniko, a czy piekłaś kiedyś faszerowaną pierś z kurczaka w cieście francuskim?
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się zrobić na ten weekend na rodzinny obiadek.
Jest milion przepisów na to danie ale jakoś do Twoich mam największe zaufanie :)
Przeszukałam bloga ale nie znalazłam.
Ciekawa jestem czy w ogóle masz to danie w swoim repertuarze...
Nie, nie robiłam jeszcze takiego dania, choć ciągle próbuję czegoś nowego. Może kiedyś przyjdzie kolej i na tak przyrządzoną pierś:-)
Usuń