Klops to danie łatwe w wykonaniu, a pyszne, które można jeść na gorąco do obiadu, jak i na zimno do kanapek. Jeśli klopsa podajemy do drugiego dania to koniecznie trzeba przygotować do niego sos, najlepiej chrzanowy. Przepis na smaczny sos chrzanowy znajdziesz TUTAJ. Klops z sosem chrzanowym doskonale komponuje się z buraczkami. Jeśli zaś będziemy jeść go na zimno warto przygotować do niego krem chrzanowy, który dopełni całości. Klops to też doskonałe danie na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu serwowało się w Święta Wielkanocne klopsa, zazwyczaj z jajkiem na twardo w środku. Przepisy na klopsa przygotowanego nieco inaczej znajdziecie też na moim blogu. Linki znajdziecie na samym dole posta.
Składniki:
- 1,4 kg łopatki wieprzowej
- 40 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1 zwykła bułka
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżki majeranku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia cebuli i pieczarek
- ok 1 łyżki bułki tartej
- Mięso myjemy, kroimy i mielimy
- Cebulę drobno siekamy, a pieczarki obieramy i również drobno kroimy
- Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do niej pieczarki, solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy do odparowania płynu. Studzimy
- Do mięsa dodajemy przestudzone pieczarki, jajka, bułkę namoczona w ciepłej wodzie i dokładnie odciśniętą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolita masę
- Z mięsa formujemy klopsa w formie bochenka i układamy w dużej formie na papierze do pieczenia. Wierzch klopsa obsypujemy bułką tartą
- Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy go ok 1,5 godziny lub nieco dłużej w temperaturze 180 stopni, aż klops ładnie się zarumieni. Podczas pieczenia powstanie sporo płynu.
- Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy, aby łatwiej się pokroiło. Na drugi dzień nie będzie problemu z krojeniem.
- Klopsa podajemy na ciepło do obiadu, najlepiej z sosem chrzanowym, ziemniakami i buraczkami, lub tez na zimno do kanapek
Klops tradycyjny
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pyszna propozycja kochana :-) ja jeszcze w pracy i głodna a tu takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńświetny i na obiad i na kanapki :)
OdpowiedzUsuńZ sosem chrzanowym - pychota!
OdpowiedzUsuń