środa, 24 lutego 2016

Klops z pieczarkami

Klops z pieczarkami

 


Klops to danie łatwe w wykonaniu, a pyszne, które można jeść na gorąco do obiadu, jak i na zimno do kanapek. Jeśli klopsa podajemy do drugiego dania to koniecznie trzeba przygotować do niego sos, najlepiej chrzanowy. Przepis na smaczny sos chrzanowy znajdziesz TUTAJ. Klops z sosem chrzanowym doskonale komponuje się z buraczkami. Jeśli zaś będziemy jeść go na zimno warto przygotować do niego krem chrzanowy, który dopełni całości. Klops to też doskonałe danie na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu serwowało się w Święta Wielkanocne klopsa, zazwyczaj z jajkiem na twardo w środku. Przepisy na klopsa przygotowanego nieco inaczej znajdziecie też na moim blogu. Linki znajdziecie na samym dole posta.

 




Składniki:
  • 1,4 kg łopatki wieprzowej
  • 40 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1 zwykła bułka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia cebuli i pieczarek
  • ok 1 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy, kroimy i mielimy
  • Cebulę drobno siekamy, a pieczarki obieramy i również drobno kroimy
  • Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do niej pieczarki, solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy do odparowania płynu. Studzimy
  • Do mięsa dodajemy przestudzone pieczarki, jajka, bułkę namoczona w ciepłej wodzie i dokładnie odciśniętą, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolita masę
  • Z mięsa formujemy klopsa w formie bochenka i układamy w dużej formie na papierze do pieczenia. Wierzch klopsa obsypujemy bułką tartą
  • Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy go ok 1,5 godziny lub nieco dłużej w temperaturze 180 stopni, aż klops ładnie się zarumieni. Podczas pieczenia powstanie sporo płynu. 
  • Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy, aby łatwiej się pokroiło. Na drugi dzień nie będzie problemu z krojeniem.
  • Klopsa podajemy na ciepło do obiadu, najlepiej z sosem chrzanowym, ziemniakami i buraczkami, lub tez na zimno do kanapek
Polecam też:

Klops tradycyjny  

 


 Pieczeń rzymska z jajkiem



3 komentarze:

  1. Pyszna propozycja kochana :-) ja jeszcze w pracy i głodna a tu takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny i na obiad i na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z sosem chrzanowym - pychota!

    OdpowiedzUsuń