czwartek, 3 marca 2016

Kotlety mielone z wołowiny z rosołu

Kotlety mielone z wołowiny z rosołu




To danie z pozostałego z rosołu mięsa wołowego. Ja wolę rosół wołowy, i gotowaną wołowinę też lubimy, ale czasem trafi się na prawdę "twarda sztuka", której nie da się zjeść jako wkładki do rosołu. I co wtedy? Wtedy wołowina wędruje do maszynki do mielenia i powstają z niej na prawdę pyszne kotleciki. Takie smaczne, że wcale nie trzeba mieć "podeszwy" w rosole, żeby chcieć je przyrządzić. Po prostu zostaje nam mięso i robimy z niego na drugi dzień pyszny obiad.

Składniki: ( 2 porcje )

  • 20 - 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu
  • marchewka z rosołu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 kopiata łyżka koperku
  • 1 nieduża cebula
  • olej 
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Ugotowane mięso wołowe mielimy wraz z marchewką
  • Cebulę drobno siekamy i przysmażamy na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli
  • Do mięsa dodajemy 2 jajka, 3 łyżki tartej bułki, cebulę, posiekany koperek i pieprz. Delikatnie dosalamy
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i z masy formujemy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią
  • Podajemy do ziemniaków i ulubionej surówki

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, kotleciki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wołowe muszą być wyjątkowo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny przepis, ja tez zawsze wykorzystuje wszystkie miesa gotowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-). U mnie znów dziś rosół, więc obmyślam co zrobić z wołowiną. A potem podzielę się z Wami moim pomysłem! :-)

      Usuń