czwartek, 14 kwietnia 2016

Naleśniki z pieczarkami i ryżem

Naleśniki z pieczarkami i ryżem




Takie naleśniki pamiętam z czasów dzieciństwa. Dawno ich nie robiłam, wiec smakowały szczególnie dobrze. Są bardzo smaczne i sycące. Podane z ulubioną surówką stanowią doskonały obiad.

 Składniki: ( na ok. 10 naleśników )

Na naleśniki:
  • 250 ml  ( szklanka ) mleka
  • 250 ml wody mineralnej ( ja daję lekko gazowaną )
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej + ewentualnie 2 łyżki
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy/ oleju
  • olej do smażenia ( ok 2 łyżki ) 
Na nadzienie:
  • 600 g pieczarek
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Ryż gotujemy 
  • Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki i smażymy do odparowania płynu w międzyczasie soląc je i doprawiając pieprzem
  • Do odparowanych pieczarek dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy
  • Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Podsmażamy z każdej strony na oleju 
  • Podajemy z ulubioną surówką
  • Naleśniki wykonujemy wg opisu TUTAJ



7 komentarzy:

  1. takich jeszcze nie jadłam, ale na pewno by mi zasmakowały, wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką surówkę podałaś na talerzu?

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Ja też takie naleśniki pamiętam z dzieciństwa! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, takie pieczarkowe burrito :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej wersji naleśników nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń