Naleśniki z pieczarkami i ryżem
Takie naleśniki pamiętam z czasów dzieciństwa. Dawno ich nie robiłam, wiec smakowały szczególnie dobrze. Są bardzo smaczne i sycące. Podane z ulubioną surówką stanowią doskonały obiad.
Składniki: ( na ok. 10 naleśników )
Na naleśniki:
- 250 ml ( szklanka ) mleka
- 250 ml wody mineralnej ( ja daję lekko gazowaną )
- 2 jajka
- 200g mąki pszennej + ewentualnie 2 łyżki
- szczypta soli
- łyżka oliwy/ oleju
- olej do smażenia ( ok 2 łyżki )
- 600 g pieczarek
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- olej
- sól
- pieprz
- Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Ryż gotujemy
- Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju
- Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki i smażymy do odparowania płynu w międzyczasie soląc je i doprawiając pieprzem
- Do odparowanych pieczarek dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy
- Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Podsmażamy z każdej strony na oleju
- Podajemy z ulubioną surówką
- Naleśniki wykonujemy wg opisu TUTAJ
takich jeszcze nie jadłam, ale na pewno by mi zasmakowały, wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygladają.
OdpowiedzUsuńJaką surówkę podałaś na talerzu?
OdpowiedzUsuńZ białej kapusty
UsuńO! Ja też takie naleśniki pamiętam z dzieciństwa! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, takie pieczarkowe burrito :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji naleśników nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuń