poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto z rabarbarem na maślance. Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Ciasto z rabarbarem na maślance
Ciasto rabarbarowe z kruszonką 




Dziś kolejna propozycja na ciasto z rabarbarem. Smaczne i dość szybkie w wykonaniu. Urozmaicone kruszonką, która sprawia, że kwaskowaty rabarbar doskonale smakuje. 
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Wszystkie składniki powinny być użyte w temperaturze pokojowej.

 

Składniki:
  • 2 jajka 
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • ok 300 g rabarbaru
Na kruszonkę:
  • 30 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
Sposób wykonania:
  • Białka ubijamy na puszystą masę, a następnie  dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy stale ubijając, aż masa będzie całkiem sztywna i szklista
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku nie przestając ubijać
  • Następnie dodajemy na przemian olej i maślankę ( stopniowo ). Maślanka, jak i inne składniki powinny być w temperaturze pokojowej  
  • Na koniec do masy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając ciasto
  •  Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na wierzchu układamy obrany i pokrojony rabarbar
  • A całość obsypujemy kruszonką przygotowaną z w/w składników
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy

10 komentarzy:

  1. świetne sezonowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam ciasto, wszystko robiłam według przepisu i wyszedł olbrzymi zakalec, dlaczego tak się stało???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyny opadnięcia ciasta moga być najrozmaitsze, choć mi sie to bardzo rzadko zdarza. Przy tym cieście nigdy nie miałam tego problemu. Przyczyną mogła byc niewłaściwa temperatura składników ( powinny być wszystkie w temp pokojowej ), nieodpowiednie studzenie ciasta, otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia, zbyt duża ilość owoców, które w trakcie pieczenia wypuszcza zbyt duzo soków i spowodują zakalec, albo po prostu przytłoczą ciasto, które nie wyrośnie. Przyczyna może też leżeć w składniach itp itd.

      Usuń
  3. Na ciasto rabarbarowe zawsze mam ochotę :) Bardzo smakowicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny udany wypiek z tej strony :) Ciasto bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Będę zaglądać częściej :) Pozdrawiam, Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy pomysł na ciasto z rabarbarem :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się ten przepis, szczególnie składniki ciasta.
    Ale mam pytanie - czy można użyć innych owoców niż rabarbar, np. jagód albo malin? Czy nie będą za ciężkie albo za soczyste?
    Może robiłaś już Aniko to ciacho z innymi owocami i wiesz jak się udało?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam go z innymi owocami, ale myślę, że borówki leśne byłyby tu idealne. Sama sie zastanawiam, czy nie upiec takiego ciacha, skoro podsunęłaś mi taką myśl:-). Pozdrawiam A

      Usuń
  7. Odważyłam się i dzisiaj upiekłam z tego przepisu jako owoce dodając borówki amerykańskie. Wyszło super, w smaku pychotka!!!
    Chyba nie mogą być zbyt "mokre" owoce jak maliny czy wiśnie ale jagoda, borówka, świeżutka, jędrna malina a nawet czereśnia mogą być.

    Miłego sobotniego wieczoru i udanej niedzieli życzę Ci Aniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto się udało. Mi tez narobiłaś na niego ochoty i pewno upiekę z jakimiś sezonowymi owocami! Pozdrawiam Anika:-)

      Usuń