Ciasto z rabarbarem na maślance
Dziś kolejna propozycja na ciasto z rabarbarem. Smaczne i dość szybkie w wykonaniu. Urozmaicone kruszonką, która sprawia, że kwaskowaty rabarbar doskonale smakuje. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Wszystkie składniki powinny być użyte w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 cukier waniliowy ( 16 g )
- ok 300 g rabarbaru
- 30 g masła
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy ( 16 g )
- Białka ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy stale ubijając, aż masa będzie całkiem sztywna i szklista
- Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku nie przestając ubijać
- Następnie dodajemy na przemian olej i maślankę ( stopniowo ). Maślanka, jak i inne składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Na koniec do masy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając ciasto
- Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu układamy obrany i pokrojony rabarbar
- A całość obsypujemy kruszonką przygotowaną z w/w składników
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy
świetne sezonowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam ciasto, wszystko robiłam według przepisu i wyszedł olbrzymi zakalec, dlaczego tak się stało???
OdpowiedzUsuńPrzyczyny opadnięcia ciasta moga być najrozmaitsze, choć mi sie to bardzo rzadko zdarza. Przy tym cieście nigdy nie miałam tego problemu. Przyczyną mogła byc niewłaściwa temperatura składników ( powinny być wszystkie w temp pokojowej ), nieodpowiednie studzenie ciasta, otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia, zbyt duża ilość owoców, które w trakcie pieczenia wypuszcza zbyt duzo soków i spowodują zakalec, albo po prostu przytłoczą ciasto, które nie wyrośnie. Przyczyna może też leżeć w składniach itp itd.
UsuńNa ciasto rabarbarowe zawsze mam ochotę :) Bardzo smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńKolejny udany wypiek z tej strony :) Ciasto bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Będę zaglądać częściej :) Pozdrawiam, Aneta.
OdpowiedzUsuńNajlepszy pomysł na ciasto z rabarbarem :))
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis, szczególnie składniki ciasta.
OdpowiedzUsuńAle mam pytanie - czy można użyć innych owoców niż rabarbar, np. jagód albo malin? Czy nie będą za ciężkie albo za soczyste?
Może robiłaś już Aniko to ciacho z innymi owocami i wiesz jak się udało?
Pozdrawiam :)
Nie piekłam go z innymi owocami, ale myślę, że borówki leśne byłyby tu idealne. Sama sie zastanawiam, czy nie upiec takiego ciacha, skoro podsunęłaś mi taką myśl:-). Pozdrawiam A
UsuńOdważyłam się i dzisiaj upiekłam z tego przepisu jako owoce dodając borówki amerykańskie. Wyszło super, w smaku pychotka!!!
OdpowiedzUsuńChyba nie mogą być zbyt "mokre" owoce jak maliny czy wiśnie ale jagoda, borówka, świeżutka, jędrna malina a nawet czereśnia mogą być.
Miłego sobotniego wieczoru i udanej niedzieli życzę Ci Aniko :)
Cieszę się, że ciasto się udało. Mi tez narobiłaś na niego ochoty i pewno upiekę z jakimiś sezonowymi owocami! Pozdrawiam Anika:-)
UsuńMam pytanie, chcę upiec to ciasto na normalnej blaszce. Czy mam podwoić składniki? I jak długo wtedy piec?
OdpowiedzUsuń