Szwedzkie ciasto z rabarbarem
Szybkie ciasto z rabarbarem
Przedstawiam Wam dziś przepis na bardzo szybkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Przepis krąży po sieci i tu go właśnie znalazłam. Było to chyba w ubiegłym roku. Piekłam go już kilka razy, bo na prawdę jest błyskawiczne i co ważne nie za duże, więc na pewno się nim nie przejemy i od niego nie utyjemy. Tym razem wyszło mi nieco niskie, co w niczym nie zaszkodziło jego smakowi. Zepsuła mi się obręcz do tortownicy o średnicy 20 cm, więc upiekłam to ciasto w większej o średnicy 23 cm.
Ciasto szybko się robi, ale też bardzo szybko znika. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia!
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 350 - 400 g rabarbaru
- 2 - 3 łyżki brązowego cukru
- 40 g masła z lodówki
- Całe jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę
- Następnie dodajemy do masy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu układamy kostki rabarbaru i obsypujemy brązowym cukrem
- Na koniec na cieście układamy równomiernie cienkie plasterki zimnego masła
- Ciasto pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok 50 - 60 minut
- Można jeść zaraz po upieczeniu na ciepło, ale zimne też smakuje doskonale
- Gdyby było za kwaśne można dodatkowo przed podaniem obsypać cukrem pudrem
fajne ciacho na podwieczorek lub do kawki :)
OdpowiedzUsuńSuper! Szybkie i na pewno przepyszne <3
OdpowiedzUsuńProste a jakie smaczne ciacho.
OdpowiedzUsuńMasło powinno być podane w gramach.
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, placki z rabarbarem bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto picze się zapewne krócej...
OdpowiedzUsuńJa to ciasto, mimo że niewysokie, piekłam 55 minut i wcale spieczone nie jest. Ale każdy piekarnik jest inny i trzeba pilnować ciasta zwłaszcza pod koniec.
UsuńWitam. A czy do tego ciasta nie powinno sie dodac proszku do pieczenia? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie jest konieczny. Moje udaje się bez proszku. Pozdrowienia A
OdpowiedzUsuńUbic, tak jak bialka czy zmiksowac na gladka mase? Dodac szypte soli?
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto można z innymi owocami -pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można użyć innych owoców, byle waga mniej więcej się zgadzała. Pozdrawiam
Usuń