poniedziałek, 18 lipca 2016

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus



Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulubionych dań. Z kaszą kuskus smakuje doskonale. Wypróbujcie, bo warto. Ja niedługo robię powtórkę! :-)


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 90 g kaszy kuskus
  • 3 młode cukinie
  • pół czerwonej papryki 
  • 1 duży mięsisty pomidor ( np. lima )
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • czerwona ostra papryka mielona
  • bazylia
  • oregano
  • kilka plasterków sera żółtego
  • olej
Sposób wykonania:
  • Kaszę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu
  • Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami, a cukinie oprószamy solą. Pozostawiamy na ok pół godziny 
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy
  • Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Smażymy mieszając, aby nie zbiło się w duże grudki. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem
  • Po 10 minutach smażenia do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i posiekany drobno miąższ z cukinii. Smażymy kolejne 10 minut
  • Do mięsa dodajemy kolejno sparzonego i obranego ze skórki pomidora, drobno pokrojonego. Dusimy razem, aż pomidor się rozpadnie
  • Gdy mięso z warzywami odparuje już z płynu do całości dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego rozmieszanego z kilkoma łyżkami wody. Wszystko razem mieszamy
  • Do mięsa dodajemy teraz kaszę i przyprawy: paprykę mieloną, oregano i bazylię, ewentualnie dosalamy. Mieszamy
  • Z łódeczek z cukinii wylewamy zebraną w nich wodę i osuszamy ręcznikiem kuchennym ich środek. Cukinie napełniamy farszem z lekką "kopką" i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem
  • Nafaszerowane cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut
  • Po tym czasie uchylamy piekarnik i na farsz nakładamy ser żółty pokrojony w odpowiedniej szerokości paski. Posypujemy delikatnie ostrą papryką w proszku
  • Ponownie wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi
 

3 komentarze:

  1. Prezentuje się wyśmienicie i na pewno tak również smakuje! Pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  2. w sezonie często faszeruję cukinie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis, świetny teraz na lato

    OdpowiedzUsuń