czwartek, 4 sierpnia 2016

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem


  
To kolejna już wersja sałatki z tuńczykiem. Pyszna i sycąca. Doskonała na kolację, czy też w zastępstwie obiadu, ale również na przyjęcie gości.

Składniki:
  • 1 saszetka ryżu parboiled
  • 1 puszka tuńczyka ( u mnie w oleju )
  • 1 mały słoiczek majonezu
  • 2 jajka na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy z czerwoną fasolką
  • 1 mały por
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy, studzimy
  • Tuńczyka i kukurydzę z fasolką odsączamy z zalewy
  • Jajka i ogórki kroimy w kosteczkę
  • Białą część pora kroimy wzdłuż na krzyż i następnie w poprzek na cienkie wiórki
  • Wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wszystko mieszamy z majonezem
  • Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem i ewentualnie z plasterkami sera żółtego
 


4 komentarze:

  1. Bardzo smaczna sałatka, zawsze lubię częstować się czymś z tuńczykiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pyszną sycącą kolację sałatka idealna :) Szczególnie teraz w lecie, kiedy człowiek na nic nie ma smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam robić i jeść takie sałatki do kanapek na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką sałatkę. Idealna na imprezy :)

    OdpowiedzUsuń