Sałatka ryżowa z tuńczykiem i porem
To kolejna już wersja sałatki z tuńczykiem. Pyszna i sycąca. Doskonała na kolację, czy też w zastępstwie obiadu, ale również na przyjęcie gości.
Składniki:
- 1 saszetka ryżu parboiled
- 1 puszka tuńczyka ( u mnie w oleju )
- 1 mały słoiczek majonezu
- 2 jajka na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy z czerwoną fasolką
- 1 mały por
- sól
- pieprz
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy, studzimy
- Tuńczyka i kukurydzę z fasolką odsączamy z zalewy
- Jajka i ogórki kroimy w kosteczkę
- Białą część pora kroimy wzdłuż na krzyż i następnie w poprzek na cienkie wiórki
- Wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wszystko mieszamy z majonezem
- Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem i ewentualnie z plasterkami sera żółtego
Bardzo smaczna sałatka, zawsze lubię częstować się czymś z tuńczykiem ;)
OdpowiedzUsuńNa pyszną sycącą kolację sałatka idealna :) Szczególnie teraz w lecie, kiedy człowiek na nic nie ma smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić i jeść takie sałatki do kanapek na kolację.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką sałatkę. Idealna na imprezy :)
OdpowiedzUsuń