niedziela, 4 września 2016

Serowe knedle ze śliwkami

Serowe knedle ze śliwkami





Jak pojawiają się śliwki to obowiązkowo muszą być i knedle. Robię różne rodzaje knedli: zarówno ziemniaczane, jak i serowe. Obie wersje są bardzo smaczne i trudno rozsądzić, które z nich są smaczniejsze. Myślę, że na pewno warto wypróbować serowe, jeśli ktoś ich jeszcze nie robił. A przygotowuje się je bardzo szybko.

Składniki: ( na 2 porcje )
  • 250 g sera białego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • cukier
  • 12 niezbyt dużych śliwek ( ja użyłam węgierek )
  • masło i bułka tarta do polania knedli
Sposób wykonania:
  • Ser mielimy, ścieramy na tarełku lub jeśli jest miękki to po prostu rozgniatamy go widelcem ( ja tak właśnie zrobiłam )
  • Do sera dodajemy mąkę, przestudzone masło, szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto ( będzie dość miękkie )
  • Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a do środka wsypujemy nieco cukru ( wg uznania )
  • Z ciasta odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy na ręce, na środek kładziemy śliwkę i zawijamy formując knedla. Obsypujemy mąką
  • W garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy knedle. Po wypłynięciu gotujemy ok 7 - 8 minut
  • Podajemy polane masłem z przyrumienioną tartą bułką i posypujemy cukrem
 

7 komentarzy:

  1. nie jadłam całe wieki knedli, a bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno ich nie jadłam! Ale mi smaku narobiłaś na takie knedelki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeważnie robię takie zwykłe z ciasta ziemniaczanego, te musza być bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, dla mnie to coś nowego warto spróbować


    OdpowiedzUsuń
  5. W przepisie jest żeby dodać jajko a w składnikach jaja nie ma...
    Która opcja jest właściwa?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. proszę napisz ile z takiej porcji będzie knedli

    OdpowiedzUsuń