Serowe knedle ze śliwkami
Jak pojawiają się śliwki to obowiązkowo muszą być i knedle. Robię różne rodzaje knedli: zarówno ziemniaczane, jak i serowe. Obie wersje są bardzo smaczne i trudno rozsądzić, które z nich są smaczniejsze. Myślę, że na pewno warto wypróbować serowe, jeśli ktoś ich jeszcze nie robił. A przygotowuje się je bardzo szybko.
Składniki: ( na 2 porcje )
Jak pojawiają się śliwki to obowiązkowo muszą być i knedle. Robię różne rodzaje knedli: zarówno ziemniaczane, jak i serowe. Obie wersje są bardzo smaczne i trudno rozsądzić, które z nich są smaczniejsze. Myślę, że na pewno warto wypróbować serowe, jeśli ktoś ich jeszcze nie robił. A przygotowuje się je bardzo szybko.
Składniki: ( na 2 porcje )
- 250 g sera białego
- 120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- szczypta soli
- cukier
- 12 niezbyt dużych śliwek ( ja użyłam węgierek )
- masło i bułka tarta do polania knedli
- Ser mielimy, ścieramy na tarełku lub jeśli jest miękki to po prostu rozgniatamy go widelcem ( ja tak właśnie zrobiłam )
- Do sera dodajemy mąkę, przestudzone masło, szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto ( będzie dość miękkie )
- Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a do środka wsypujemy nieco cukru ( wg uznania )
- Z ciasta odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy na ręce, na środek kładziemy śliwkę i zawijamy formując knedla. Obsypujemy mąką
- W garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy knedle. Po wypłynięciu gotujemy ok 7 - 8 minut
- Podajemy polane masłem z przyrumienioną tartą bułką i posypujemy cukrem
nie jadłam całe wieki knedli, a bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno ich nie jadłam! Ale mi smaku narobiłaś na takie knedelki :)
OdpowiedzUsuńPrzeważnie robię takie zwykłe z ciasta ziemniaczanego, te musza być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńsuper przepis, dla mnie to coś nowego warto spróbować
OdpowiedzUsuńW przepisie jest żeby dodać jajko a w składnikach jaja nie ma...
OdpowiedzUsuńKtóra opcja jest właściwa?
:)
Jajko dodajemy. Przeoczenie
Usuńproszę napisz ile z takiej porcji będzie knedli
OdpowiedzUsuń