niedziela, 26 lutego 2017

Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami

Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami

     
       Dziś prosty przepis na smaczne mięso z polędwiczki wieprzowej. Jako, że ostatnio dużo mniej smażę, postanowiłam i polędwiczkę udusić. Z dodatkiem warzyw. Dodałam marchew, pietruszkę i seler, ale można dodać też pieczarki czy fasolkę szparagową. Dodatkowo do polędwiczki przygotowałam cebulkę, dużo cebulki, którą w takiej wersji bardzo lubi mój mąż.

Składniki:
  • 2  polędwiczki wieprzowe 
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • niewielki kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • sos sojowy
  • ok 2 szklanki bulionu
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Polędwiczki umyć, osuszyć, obrać ewentualnie z błon
  • Doprawić je solą, pieprzem i skropić sosem sojowym. Odstawić na godzinę do lodówki
  • Po tym czasie polędwiczki obsmażyć z każdej strony na patelni na niewielkiej ilości oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bulionu ( na razie 1 szklanka ). Dodać pokrojone w słupki warzywa, posypać majerankiem i dusić pod przykryciem ok. 35- 40 minut W miarę potrzeby uzupełniać bulion
  • Na patelnię, na której smażyliśmy polędwiczkę, przełożyć pokrojoną w półkrążki cebulę, lekko osolić ( szybciej zmięknie ), dodać nieco oleju i smażyć, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Podawać jako dodatek do polędwiczki, która smakuje zarówno z ziemniakami jak i z pieczywem

1 komentarz: