Ciasto z serem, malinami i kruszonką
Smaczne ciasto z malinami to tylko trochę inna wersja ciasta bawarskiego, które bardzo mi kiedyś posmakowało i dziś w oparciu o przepis podstawowy piekę różne jego wersje. Tym razem upiekłam ciasto z malinami.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku. Polecam!
Ciasto to w założeniu jest niskie!
Składniki:
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dk masła
- szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
Na masę serową:
- 30 dkg roztartego twarożku ( kupuję taki gotowy twaróg sernikowy, bo jest gładki i nie trzeba go ucierać )
- 2 całe duże jajka
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo: ok 25 - 30 dkg malin
Na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 35 g masła
- 25 g cukru
- Ze składników zagniatamy ciasto ( można też posiekać składniki w malakserze ). Powstałymi okruszkami wylepiamy spód formy i 1 cm wysokości ścianek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok 10 - 15 min. Spód nie musi się zarumienić.
- W czasie, gdy podpiekamy spód, przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z całymi jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy na gładką masę.
- Maliny delikatnie myjemy, przebieramy i delikatnie odsączamy
- Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę
- Podpieczone ciasto studzimy, wylewamy na nie masę serową i posypujemy ją równomiernie malinami
- Wierzch ciasta posypujemy kruszonką
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok 60 min, do momentu, aż leciutko się zrumieni
- Podajemy gorące, ciepłe lub zimne!
Komentarze
Prześlij komentarz