Meksykańskie burrito


Meksykańskie burrito z wołowiną



Bardzo lubię kuchnię meksykańską, więc dość często zdarza mi się korzystać z przepisów tej kuchni. 
Kuchnia meksykańska jest pikantna, jest w niej dużo czerwonej fasoli, kukurydzy, a więc wszystko to, co lubię.
Wczoraj przyrządziłam na obiad meksykańskie burrito - bardzo smaczny i bardzo sycący posiłek, który krótko można scharakteryzować, że jest to mielona wołowina z dodatkami zawinięta w tortillę.
Potrawę tę robi się szybko, a to za sprawą tego, że tortille kupuje się gotowe. ja mięso mielone również kupuję i nie bawię się już w mielenie. Mam sprawdzony sklep, gdzie mięso mielone jest zawsze świeże i czyściutkie, bez zbędnej ilości tłuszczu często mielonej razem z mięsem. W moim sklepie jest inaczej, więc korzystam z tej dogodności i kupuję gotowe mielone.
W sprzedaży są różne rodzaje tortilli. Można kupić kukurydzianą, pszenną, z dodatkiem pomidorów. Do wyboru są różne wielkości tych meksykańskich placków, jak i opakowania z różną ilością tortilli w środku. 





Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszeczka kukurydzy ( nie daję całej )
  • 1 puszka salsy pomidorowej ( ja daję salsę przyprawioną na nutę hiszpańską, może być zwykła ) lub puszka pomidorów
  • po kawałku ( 1/4) czerwonej i żółtej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 5 dużych pszennych tortilli
  • olej do smażenia i do wysmarowania formy
  • ok. 15 dkg sera cheddar/ może być inny np mozzarella
  • sól 

Sposób wykonania:
  1. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę razem przesmażyć
  2. Do cebuli dodać wołowinę i smażyć cały czas mieszając aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, wymieszać
  3. Dodać salsę lub rozdrobnione pomidory z puszki, fasolę ( odsączoną i opłukaną), odsączoną kukurydzę ( niepełną małą puszkę )oraz drobniutko pokrojone papryki. Dokładnie wymieszać. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu bez przykrycia ok 10 - 15 minut
  4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ( lub 180 stopni z termoobiegiem )
  5. Na środek tortilli nakładać farsz i zawijać na kształt rożka z węższej strony podwijając końcówkę pod spód. Dla pewności górę można spiąć wykałaczką
  6. Tortille ułożyć na wysmarowanej oliwą formie do zapiekania. Posypać serem i sproszkowaną ostrą papryką. Zapiekać ok. 10 minut. Po zapieczeniu wyjąć wykałaczki
  7. Można podawać z surówkami ( na zdjęciu surówka meksykańska ) i udekorować gęstą śmietaną i kolendrą

Komentarze

  1. piękna tortilla,uwielbiam ja,pyszna i to z mozzarellą:)zrobiłam sobie smaka,jutro idę do Lidla po placki tortilla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:). Ja też bardzo lubię dania z tortillą, a tak w ogóle smakuje mi kuchnia meksykańska, dlatego często pichcę coś a`la meksykańskiego:)

      Usuń
  2. Dzisiaj wypróbuję zobaczymy jak mi pójdzie:) dam znać ...

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam wypróbowałam :) krucze super!!!! najbardziej mąż się ucieszył ponieważ od dawna mnie męczył żebym zrobiła ale nie mogłam znaleźć dobrego przepisu. dziękuję przepyszne!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! I zapraszam po inne przepisy! Pozdrawiam Anika

      Usuń

Prześlij komentarz