Meksykańskie burrito z wołowiną
Bardzo lubię kuchnię meksykańską, więc dość często zdarza mi się korzystać z przepisów tej kuchni.
Kuchnia meksykańska jest pikantna, jest w niej dużo czerwonej fasoli, kukurydzy, a więc wszystko to, co lubię.
Wczoraj przyrządziłam na obiad meksykańskie burrito - bardzo smaczny i bardzo sycący posiłek, który krótko można scharakteryzować, że jest to mielona wołowina z dodatkami zawinięta w tortillę.
Potrawę tę robi się szybko, a to za sprawą tego, że tortille kupuje się gotowe. ja mięso mielone również kupuję i nie bawię się już w mielenie. Mam sprawdzony sklep, gdzie mięso mielone jest zawsze świeże i czyściutkie, bez zbędnej ilości tłuszczu często mielonej razem z mięsem. W moim sklepie jest inaczej, więc korzystam z tej dogodności i kupuję gotowe mielone.
W sprzedaży są różne rodzaje tortilli. Można kupić kukurydzianą, pszenną, z dodatkiem pomidorów. Do wyboru są różne wielkości tych meksykańskich placków, jak i opakowania z różną ilością tortilli w środku.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszeczka kukurydzy ( nie daję całej )
- 1 puszka salsy pomidorowej ( ja daję salsę przyprawioną na nutę hiszpańską, może być zwykła ) lub puszka pomidorów
- po kawałku ( 1/4) czerwonej i żółtej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 5 dużych pszennych tortilli
- olej do smażenia i do wysmarowania formy
- ok. 15 dkg sera cheddar/ może być inny np mozzarella
- sól
Sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę razem przesmażyć
- Do cebuli dodać wołowinę i smażyć cały czas mieszając aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, wymieszać
- Dodać salsę lub rozdrobnione pomidory z puszki, fasolę ( odsączoną i opłukaną), odsączoną kukurydzę ( niepełną małą puszkę )oraz drobniutko pokrojone papryki. Dokładnie wymieszać. Podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu bez przykrycia ok 10 - 15 minut
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ( lub 180 stopni z termoobiegiem )
- Na środek tortilli nakładać farsz i zawijać na kształt rożka z węższej strony podwijając końcówkę pod spód. Dla pewności górę można spiąć wykałaczką
- Tortille ułożyć na wysmarowanej oliwą formie do zapiekania. Posypać serem i sproszkowaną ostrą papryką. Zapiekać ok. 10 minut. Po zapieczeniu wyjąć wykałaczki
- Można podawać z surówkami ( na zdjęciu surówka meksykańska ) i udekorować gęstą śmietaną i kolendrą
piękna tortilla,uwielbiam ja,pyszna i to z mozzarellą:)zrobiłam sobie smaka,jutro idę do Lidla po placki tortilla.
OdpowiedzUsuńDzięki:). Ja też bardzo lubię dania z tortillą, a tak w ogóle smakuje mi kuchnia meksykańska, dlatego często pichcę coś a`la meksykańskiego:)
UsuńDzisiaj wypróbuję zobaczymy jak mi pójdzie:) dam znać ...
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści! -)
Usuńzrobiłam wypróbowałam :) krucze super!!!! najbardziej mąż się ucieszył ponieważ od dawna mnie męczył żebym zrobiła ale nie mogłam znaleźć dobrego przepisu. dziękuję przepyszne!!!!:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało! I zapraszam po inne przepisy! Pozdrawiam Anika
Usuń