Kruche rogaliki z marmoladą różaną

Kruche rogaliki z marmoladą różaną


     Przy przygotowywaniu rożków nie ma zbyt dużo pracy, a smakują wybornie, więc warto skusić się i samemu przyrządzić je w domu. 
Ja piekę różne rodzaje rogalików: rogaliki drożdżowe, rogaliki kruche czy półfrancuskie. Stosuję też różne nadzienia, choć najbardziej lubię rogaliki z różą. Te są z marmoladą o smaku różanym dodatkowo z dodatkiem konfitury różanej.
Na moim blogu jest też przepis na pyszne rożki drożdżowe z ciasta topionego, który też warto wypróbować.

Takie rogaliki to super dodatek do kawy czy popołudniowej herbatki, więc zachęcam do skorzystania z przepisu:)

Z podanych składników można przyrządzić 40 lub 48 rogalików, w zależności od tego, czy ciasto podzielimy na 5 czy 6 części. Tym razem zrobiłam trochę większe rogaliki, bo podzieliłam sporządzone ciasto tylko na 5 części.

Składniki: ( na 40/48 rożków )
  • 20 dkg twarogu ( półtłustego )
  • 20 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dkg mąki ( + mąka do oprószania stolnicy i wałka )
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 20 - 25 dkg twardej marmolady
  • cukier puder do posypania upieczonych rożków
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier. Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać
  • Do mąki dodać zmielony w maszynce twaróg, miękką margarynę i całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt klejące można dosypać odrobinę mąki
  • Z ciasta uformować wałek i podzielić go na równe części ( 5 lub 6 w zależności od tego, czy wolimy rogaliki większe czy mniejsze )
  • Każdą część ciasta cienko rozwałkowywać na kształt koła i kroić ( ja używam radełka do pizzy ) na 8 części
  • Na szerszej części każdego z powstałych trójkątów kłaść pół łyżeczki marmolady ( twardą marmoladę pomieszałam z konfiturą z róży ) i zwijać nadając ciastu na koniec kształt rogalika
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypywać cukrem pudrem

Komentarze

  1. do takich rogalików to ja mam słabość, oj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki ..mniam..ale ta marmolada różana..nie lubię jej..

    OdpowiedzUsuń
  3. można je zrobić bez twarogu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli mają być bez twarogu, to trzeba szukac innego przepisu, gdzie twarogu w przepisie nie ma:). To samo dotyczy zapytania w innym poscie, czy mozna bez śmietany. Pewno mozna, ale co z tego wyjdzie, to juz zagwarantowac nie mogę:)

      Usuń
  4. wspaniały przepis ! mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ja robiłam bez twarogu i równie dobre :)
    Po za tym moja córa na jutro na kiermasz i nie mam czasu i twarogu ale cóż ogólnie bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez twarogu są równie dobre :)
    Nie mogłam robić z twarogiem bo nie miałam a moja córa potrzebowała na kiermasz szkolny .
    i robiłam trochę innym sposobem.
    Ps korzystam z konta córy :) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rogaliki wyglądają super m muszę zrobić,dam znać jak smakują i jak wyszły

    OdpowiedzUsuń
  8. wiec zrobiłam i spróbowałam smakują lepiej jak wyglądają ,rewelacyjne rogaliczki tylko robić i jeść ,składniki w super proporcjach nie ma ze nie wyjdzie polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam
    Czy ciasto przed wałkowaniem należy włożyć do lodówki ,albo na krócej do zamrażalki ??? Czy nie wymaga tego i dlaczego ,jeśli mogę zapytać ??? :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wszystko jest wystarczająco jasno napisane w przepisie! :-)

      Usuń

Prześlij komentarz