Tradycyjne drożdżówki z serem " Buźki " czyli kołaczyki z serem
Dziś upiekłam bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z serem, które u nas nazywamy "Buźki ".
Ciasto drożdżowe, serek oraz wisienki i skórka pomarańczowa i wychodzi pyszny deser, śniadanie, drugie śniadanie albo i kolacja.
Drożdżówki piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 2 razy po 6 drożdżówek, bo z podanych składników wychodzi 12 Buziek.
Drożdżówki są bardzo smaczne, jak z dobrej cukierni :-), dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu!
Składniki: ( na 12 drożdżówek )
Na ciasto:
Sposób wykonania:
Dziś upiekłam bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z serem, które u nas nazywamy "Buźki ".
Ciasto drożdżowe, serek oraz wisienki i skórka pomarańczowa i wychodzi pyszny deser, śniadanie, drugie śniadanie albo i kolacja.
Drożdżówki piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 2 razy po 6 drożdżówek, bo z podanych składników wychodzi 12 Buziek.
Drożdżówki są bardzo smaczne, jak z dobrej cukierni :-), dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu!
Składniki: ( na 12 drożdżówek )
Na ciasto:
- 450 g mąki
- 30 g drożdży
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 3 żółtka
- troszkę więcej niż szklanka mleka ( ok 280 ml )
- szczypta soli
- 450 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 żółtka
- 75 g cukru
- 5 dkg masła
- skórka otarta z połowy cytryny
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- jajko do smarowania drożdżówek
- cukier puder do posypania kołaczyków
- wisienki z kompotu na "oczka "
- skórka pomarańczowa na "buźki "
Sposób wykonania:
- W misce drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i wymieszać z 6 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Gdy drożdże wyrosną, wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier. Dodać żółtka i miękkie masło oraz wlać resztę mleka ( mleko należy wlewać stopniowo, aby ciasto nie było za rzadkie ). Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- Ser zmielić ( ja użyłam gotowego twarogu sernikowego ), Cukier utrzeć z masłem i żółtkami. Połączyć z serem. Dodać skórkę otartą z cytryny oraz krople aromatu pomarańczowego. Wymieszać
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm i wycinać krążki o średnicy ok. 10 cm. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając między drożdżówkami odstępy, bo ciasto będzie jeszcze rosło. W środku każdego krążka zrobić wgłębienie zostawiając ok 0,5 centymetra brzegu. Wgłębienia napełniać serem, z odsączonych z kompotu wisienek ( wydrylowanych ) robić oczka, a z kandyzowanej skórki pomarańczowej "buźki". Brzegi ciasta smarować roztrzepanym jajkiem
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 20 - 25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po wyjęciu gorące oprószyć cukrem pudrem ( ja piekłam 12 drożdżówek na 2 razy po 6 kołaczyków
Ale wesołe te Twoje drożdżowki:-)
OdpowiedzUsuńWyszły dość wesołe, zależy od skórki pomarańczowej. Bo czasem, jak sie wyprostuje to nie są juz takie zadowolone:)
UsuńAle radosne! Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam drożdżówkę z serem...
OdpowiedzUsuńTo trzeba upiec, bo sa na prawdę dobre:)
Usuń