Gołąbki z kaszą gryczaną i serem rokpol
Dziś postanowiłam coś odmienić i zamiast tradycyjnych gołąbków, które bardzo lubię, zrobiłam gołąbki z kaszą gryczaną i serem typu rokpol.
Ser typu rokpol jest bardzo smaczny w smaku, ale ma też specyficzny zapach, którym przenika całe nadzienie. Gołąbki są smaczne i na pewno inne od dotychczasowych.
Gołąbki zrobiłam w kapuście włoskiej, która jest delikatniejsza od kapusty białej i trzeba uważać przy obgotowywaniu, bo przegotowana rwie się na strzępy i nie można jej użyć do owinięcia gołąbków.
Gołąbki można podawać z ulubionym sosem. Ja użyłam sosu grzybowego.
Składniki:
Dziś postanowiłam coś odmienić i zamiast tradycyjnych gołąbków, które bardzo lubię, zrobiłam gołąbki z kaszą gryczaną i serem typu rokpol.
Ser typu rokpol jest bardzo smaczny w smaku, ale ma też specyficzny zapach, którym przenika całe nadzienie. Gołąbki są smaczne i na pewno inne od dotychczasowych.
Gołąbki zrobiłam w kapuście włoskiej, która jest delikatniejsza od kapusty białej i trzeba uważać przy obgotowywaniu, bo przegotowana rwie się na strzępy i nie można jej użyć do owinięcia gołąbków.
Gołąbki można podawać z ulubionym sosem. Ja użyłam sosu grzybowego.
Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 40 dkg sera typu rokpol
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 3 szklanki bulionu
- Kaszę gryczaną ugotować w 4 szklankach osolonej wody
- Cebulę posiekać i zeszklić na oleju
- Ugotowaną i przestudzoną kaszę wymieszać ze startym serem, cebulą, 2 jajkami, solą i pieprzem
- Luźną, dość dużą główkę kapusty włoskiej obgotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić i oddzielić liście ( liście można też oddzielić przed gotowaniem i zamiast całej główki można obgotowywać liście ). Z większych liści ściąć gruby nerw.
- Na każdy liść kłaść porcję farszu i ciasno zwijać gołąbki
- Gołąbki układać ciasno w szerokim garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać bulionem tak, aby były zakryte i gotować na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka
- Podawać z ulubionym sosem
nie pamiętam kiedy jadłam gołąbki:) uwielbiam a Ty mnie nakłoniłaś do ich zrobienia może nawet w tym tyg :))
OdpowiedzUsuńTrochę pracy przy nich jest , ale warto:)
Usuń