Ostatnio mam cug na zupy, tak więc dziś kolejna z moich zupek.
Zupa pomidorowa z mięsem jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca. Dla niejadków starczy za dwa dania.
Do zupy wykorzystałam przecier, który sama zrobiłam ubiegłego lata.
Zupę pomidorową jada się u nas w dwóch wersjach. Ja wolę pomidorówkę bez śmietany, a mój mąż woli ją okraszoną śmietaną, więc tak też jadamy.
Składniki: ( na 4 porcje )
- 1,5 litra soku pomidorowego lub 1 litr przecieru własnej roboty( rozcieńczyć do 1,5 litra )
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 120 gram ryżu
- 1 marchewka
- kawałeczek selera
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- szczypta pieprzu cayenne
- natka koperku
- ewentualnie śmietana
Sposób wykonania:
- Cebulę obrać i drobno pokroić
- Marchewkę oskrobać i pokroić w cienkie słupki
- Obrać kawałeczek selera
- Ryż opłukać na sitku i odsączyć
- Mięso zmielić
- Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę, a następnie dodać zmielone mięso i ryż. Wszystko razem smażyć ok. 5 minut często mieszając ( ryż może przywrzeć do patelni )
- W garnku zagotować sok lub rozcieńczony przecier pomidorowy. Dorzucić marchewkę i seler. Dodać mięso z ryżem i cebulą. Doprawić solą i gotować pod przykryciem ok 20 minut
- Pod koniec gotowania zupę doprawić szczypta pieprzu i pieprzu cayenne
- Rozlana na talerze zupę doprawić drobno posiekaną natką koperku, a jeśli ktoś lubi można dodać do zupy łyżkę śmietany
Moja ulubiona pomidorowa z ryżem. Nie jadłam nigdy ze zmielonym mięsem.. Ciekawe. Ja zawsze rozdzielam na włókienka.
OdpowiedzUsuńPolecam dodanie zamiast ryżu .... kukurydzy..
Będę musiała spróbować z kukurydzą, bo nigdy nie jadłam takiego połączenia. Ze zmielonym mięsem robię od czasu do czasu. Zdecydowanie częściej pomidorową z samym ryżem. Teraz w zimowy czas gotuje się bardziej sycące dania, więc pomidorówkę gotuję często z mięsem. Pozdr
UsuńTakiej pomidorówki jeszcze nie jadłam, a najbardziej lubię klasyczną pomidorową z makaronem, lub tą z pieczonych pomidorów. Istna rewelka!
OdpowiedzUsuń