Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pieczarek należy do nielicznych zup kremów, które lubię i gotuję. Bo w zasadzie wolę zupy, z których można coś wyłowić, a z kremu można wyłowić co najwyżej groszek ptysiowy albo czipsy pieczarkowe, które podaję właśnie do kremu pieczarkowego.
Krem pieczarkowy jest sycący i aromatyczny, o ile nie "zabijemy" zapachu pieczarek innymi aromatycznymi warzywami. Dlatego z korzeniem selera i pietruszki należy być bardzo ostrożnym.Zupa krem z pieczarek należy do nielicznych zup kremów, które lubię i gotuję. Bo w zasadzie wolę zupy, z których można coś wyłowić, a z kremu można wyłowić co najwyżej groszek ptysiowy albo czipsy pieczarkowe, które podaję właśnie do kremu pieczarkowego.
Do mojego kremu podaję groszek ptysiowy oraz smażę na suchej patelni cienkie plasterki pieczarek pocięte razem z nóżką, a całość posypuję świeżą natkę pietruszki.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 0,5 kg pieczarek
- 1 niezbyt duża marchewka
- kawałek pietruszki
- niewielki kawałek selera
- 100 g śmietany
- 3 średnie ziemniaki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- duża łyżka masła
Sposób wykonania:
- Obrane i oczyszczone: marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w 1,5 litrze wody.
- Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do miękkości ziemniaków.
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę masła i wrzucamy na nią oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy, aż do odparowania płynu.
- Pieczarki dodajemy do ugotowanych warzyw i razem gotujemy jeszcze około 5 minut.
- Po tym czasie całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aby zupa uzyskała konsystencje kremu. Jeśli część płynu odparowało podczas gotowania uzupełniamy go przegotowaną wodą, tak, aby krem nie był zbyt gęsty. Zagotowujemy
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Krem podajemy z groszkiem ptysiowym oraz z usmażonymi na suchej patelni plasterkami pieczarek. Można posypać natką pietruszki.
Ja nie przepadam za pieczarkami ale zupy cream często robię. A z pieczarkami to moim domownikom pewnie by smakowało :) Super to wygląda
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś zrobić taką zupę krem, choć moi domownicy nie specjalnie lubią kremy, fajny pomysł z pieczarkowymi czipsami :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę pieczarkową, szczególnie w postaci kremu i z groszkiem ptysiowym:) Pozdrawiam kucharzystów;)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPomysłowo podane, swoją drogą, chętnie spróbowałabym groszku ptysiowego, bo jakoś do tej pory się z nim mijałam. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam www.mybettermeals.blog.spot.com :)
Ja podaję tą zupę z grzankami z tradycyjnego chleba żytniego na zakwasie. Jest bardziej wytrawna niż z groszkiem ptysiowym.
OdpowiedzUsuńmi wyszła naprawde pyszna polecam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, jak najbardziej polecam. Calej rodzince smakowalo.
OdpowiedzUsuń