Ryż do obiadu z kurkumą i papryką
Do drugiego dania często przygotowuję ryż. Przyrządzam go na kilka różnych sposobów. Tym razem ugotowałam ryż z papryką i odrobiną kurkumy. Taki ryż jest bardzo smacznym dodatkiem do dania głównego. Najlepiej smakuje do drobiu. Tym razem podałam go z kotletem de volaille. A przepisy na inne rodzaje ryżu, który w szybki i prosty sposób można przygotować jako dodatek do mięsa, znajdują się TUTAJ i TUTAJ.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoxpG_CjNZQc9A0YGzy5UZTpml5lAlm3c2vkMNBgZDpY2WCnx0Xbz31WWsn9leWT7nRevA-8ST_MfYZX3ESopdEc8oPGJWYXi3Pg35nfnk98CTL_Ytmw8k3bVjaaauQuPWApAjdjK38Ec/s640/Slajd3.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqr25Pv8Q4fh5QU7_j3lE_FRKoLSMWpLwZFs05c-kIrTcREg4k-YKkGDV3dCa4KF3q1TyZ4qATuOq3v2TyzisFpe_frH5IJWTb5OFYEmhmTVBaAuWgzlPPmZCDn1Rik7FSrlG8sH7eN4I/s640/Slajd2.JPG)
Składniki:
Do drugiego dania często przygotowuję ryż. Przyrządzam go na kilka różnych sposobów. Tym razem ugotowałam ryż z papryką i odrobiną kurkumy. Taki ryż jest bardzo smacznym dodatkiem do dania głównego. Najlepiej smakuje do drobiu. Tym razem podałam go z kotletem de volaille. A przepisy na inne rodzaje ryżu, który w szybki i prosty sposób można przygotować jako dodatek do mięsa, znajdują się TUTAJ i TUTAJ.
Składniki:
- 200 g ryżu ( ja daję ryż z 2 torebek po 100 g )
- 1 nieduża cebula
- po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- oliwa lub olej ( 2 łyżki )
- szczypta kurkumy
- sól
- Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju ( danie najlepiej przygotowywać na głębokiej patelni typu wok )
- Gdy cebula jest już zeszklona wrzucić na patelnię ryż i stale mieszając smażyć go razem z cebulą 2 - 3 minuty, aż lekko się zeszkli, a następnie dodać kurkumę ( nada mu ładnego koloru i nie zmieni znacząco smaku ryżu ) i mieszać, aż ryż zrobi się jednolicie żółty. Wówczas dodać drobno pokrojoną paprykę i wymieszać
- Przygotować dwie szklanki gorącego bulionu lub gorącej wody i zalać ryż z warzywami - początkowo tylko połową przygotowanego płynu. Delikatnie posolić ( jeśli zalewamy słonym bulionem to nie trzeba ryżu dosalać ) i zamieszać. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Gdy płyn zacznie odparowywać dolać kolejną szklankę i gotować do miękkości ryżu. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać
- Ryż najlepiej smakuje z drobiem
ale to apetycznie wygląda! wróciłam stęskniona blogowania, a tu takie pyszności :))))
OdpowiedzUsuńRobiłam pyszny:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis👍😀
OdpowiedzUsuń