Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki


 




I znów nadszedł czas porzeczkowy. W moim rodzinnym domu robiło się dużo słoików z czarnej porzeczki, bo rodzice posiadali  spore poletko krzaków tych owoców. Najczęściej jednak mama robiła na zimę kompoty z czarnej porzeczki i galaretkę porzeczkową, czasami sok. Ja przyrządzam dla odmiany konfiturę / dżem porzeczkowy i czasami sok.
W tym roku zrobiłam na razie kilka słoiczków dżemu porzeczkowego.

Składniki:
  • 2 kg owoców czarnej porzeczki
  • 80 dkg cukru
Sposób wykonania:
  • Owoce umyć, przebrać z liści, gałązek i łodyżek. Odsączyć na sicie
  • Porzeczki wsypać do garnka ( najlepiej z grubym dnem ) i zasypać cukrem. Przemieszać i zostawić na ok 30 minut, aby puściły sok
  • Porzeczki wstawić na gaz i na średnim ogniu gotować ok 1 godziny mieszając od czasu do czasu, aby konfitura nie przywarła do dna garnka
  • Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić dżem do przestudzenia, a następnie zrobić próbę konsystencji dżemu na talerzyku
  •  Ponownie zagotować konfiturę i w zależności od tego, jak wypadła próba konsystencji dżemu, smażyć w otwartym garnku na wolnym ogniu, aż do czasu, gdy dżem uzyska odpowiadającą nam gęstość. U mnie ten czas wyniósł ok 1,5 godziny ( w zależności od porzeczek, wielkości ognia, na jakim gotuje się konfitura ten czas może być różny). Konfitura wyszła gęsta. Należy też sprawdzić słodkość dżemu i ewentualnie w trakcie smażenia dosypać cukru, jeśli ktoś woli dżemy bardzo słodkie
  • Gorący dżem przełożyć do wysterylizowanych słoiczków. Zakręcić wcześniej sprawdzając, czy brzeg słoika jest suchy i ewentualnie wycierając go (najlepiej) papierowym ręczniczkiem
  • Słoiki przykryć kocem i pozostawić do wystygnięcia
 Sterylizacja słoików: umyte i wypłukane słoiki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 110 stopni. Tak samo postępujemy z przykrywkami. Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizujemy słoiki i przykrywki ( oczywiście osobno ) ok 10 - 15 minut. Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda

Komentarze

  1. ironia losu - nie lubię czarnej porzeczki z krzaczka, ale dżem z niej jest moim ulubionym ! twój wygląda smakowicie, jeszcze tylko maślany rogalik i perfekcyjne sniadanie gotowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowalas mnie:))) kupilem dwa kilo porzeczki i zabieram sie za robote:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za przepis, wlasnie obralam porzeczki i zabieram sie do gotowania choc sama nie jem dzemow ale moj wnusio mowi ze to najlepszy dzem na swiecie. Twoj wyglada pysznie. Pozdrawiam

    Karolina,
    jak dzem nie chce zgestniec musisz go tak dlugo gotowac az sie podda... cierpliwosci, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Twój wnusio ma tak jak ja z tym dżemem. Tez go uwielbiam, choć za surowymi porzeczkami nie przepadam. Pozdrowienia:)

      Usuń
  4. Właśnie zebrałam porzeczki, „pożyczam przepis” :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jest świetny, ja wykorzystuję do pieczenia pleśniaka.
    nie ma lepszego pleśniaka ,jak ten z dżemem z czarnej porzeczki.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tą sterylizacją słoików to przesada. Niepotrzebna robota. Jak się wlewa do słoików bardzo gorący dżem który ma ponad 100 stopni to słoiki się same wysterylizują. Ja to jeszcze obracam słoiki do góry dnem i tak zostawiam do ostygnięcia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten dzem jest boski!!! chociaz nie przepadam za dzemami to od tego nie potrafie sie oderwac. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz