Proste i szybkie w wykonaniu ciasto z borówkami, które co sezon gości w moim domu.
Nie jest za słodkie, ale bardzo smaczne i zawiera jedne z moich ulubionych owoców - borówki.
Składniki:
- 60 dkg mąki ( w tym ok. 15 dkg mąki kukurydzianej )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru ( ok. 15 dkg )
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki śmietany
- 5 żółtek
- 1 kostka margaryny
- szczypta soli
- oraz ok 1 kg borówek
Sposób wykonania:
- Borówki umyć na sicie i przebrać. następnie osuszyć na papierowym ręczniku
- Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać
- Do tych sypkich składników dodać żółtka, posiekaną margarynę i śmietanę - wszystko razem dokładnie wyrobić
- Ciasto podzielić na dwie części - część na spód powinna być troszkę większa
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć rozwałkowaną większą częścią. Brzegi powinny zachodzić na boki blaszki na ok 1 cm
- Na ciasto wysypać borówki i przykryć druga częścią rozwałkowanego ciasta
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 50 minut w 180 stopniach aż ciasto ładnie się zarumieni
- Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Ale apetyczne :)
OdpowiedzUsuńHmm ale mam ochotę na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam borówki ale ciasta takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPiękne
mmmm, coś nieprawdopodobnego jaka pyszność to Twoje ciasto
OdpowiedzUsuńza chwilę wkładam do pieca, ciasto już w trakcie robienia bardzo mi się podobało, no czasem tak jest, że się wie, że to jest to i na pewno nie raz ten przepis wykorzystam, naprawdę super,
OdpowiedzUsuńUla, daj znac, jak wyszło:)
Usuńciasto super! akurat wczoraj odwiedził nas brat mojego męża, więc z tej okazji ciasto no i zniknęło expresowo, przepis na pewno powtórzę, a czy z udziałam innych owoców też przygotowywałaś z tego przepisu?
UsuńNo to super, że ciasto smakowało!:) z innymi owocami tego ciasta nie próbowałam, ale pewno jakieś inne, ale nie zbytnio soczyste owoce też by się nadawały.
Usuńbardzo! byliśmy wczoraj za miastem i nie miałam jak zrobić zdjęć, ale naprawdę jestem pod wrażeniem tego przepisu, no ciasto idealne! - zagniotło się wspaniale, no czuje się, że masz doświadczenie i dobre wyczucie proporcji, smaku i całości
Usuńpozdrawiam serdecznie!
Ale ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne, szybko się robi i smakuje obłednie:)dziekuje za przepis napewno jeszcze nie raz go wypróbuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy bez maka kukurydzianej ciasto sie uda ?
OdpowiedzUsuńOczywiście , że tak. Ja dodaję ją, bo ciasto nabiera wtedy ładnego żółtawego koloru.
Usuń3 łyżki jakiej tej śmientany dodać?
OdpowiedzUsuń18%
UsuńDługo szukałam idealnego przepisu na to proste ciasto z dzieciństwa i tutaj go znalazłam! Naprawdę rewelacyjne, dobrze się wyrabia, pięknie rumieni i smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuń