Kruche ciasto z jagodami (borówkami)

Kruche ciasto z jagodami (borówkami)

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto z borówkami, które co sezon gości w moim domu. 
Nie jest za słodkie, ale bardzo smaczne i zawiera jedne z moich ulubionych owoców - borówki.
Piekę go na dużej blaszce, więc wychodzi niezbyt wysokie, ale takie właśnie mi pasuje.

 

Składniki:
  • 60 dkg mąki ( w tym ok. 15 dkg  mąki kukurydzianej )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru ( ok. 15 dkg )
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • szczypta soli
  • oraz ok 1 kg borówek
Sposób wykonania:
  • Borówki umyć na sicie i przebrać. następnie osuszyć na papierowym ręczniku
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli  i wymieszać
  • Do tych sypkich składników dodać żółtka, posiekaną margarynę i śmietanę - wszystko razem dokładnie wyrobić
  • Ciasto podzielić na dwie części - część na spód powinna być troszkę większa
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć rozwałkowaną większą częścią. Brzegi powinny zachodzić na boki blaszki na ok 1 cm
  • Na ciasto wysypać borówki i przykryć druga częścią rozwałkowanego ciasta
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 50 minut w 180 stopniach aż ciasto ładnie się zarumieni
  • Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Komentarze

  1. Hmm ale mam ochotę na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uwielbiam borówki ale ciasta takiego jeszcze nie jadłam :)
    Piękne

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, coś nieprawdopodobnego jaka pyszność to Twoje ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. za chwilę wkładam do pieca, ciasto już w trakcie robienia bardzo mi się podobało, no czasem tak jest, że się wie, że to jest to i na pewno nie raz ten przepis wykorzystam, naprawdę super,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, daj znac, jak wyszło:)

      Usuń
    2. ciasto super! akurat wczoraj odwiedził nas brat mojego męża, więc z tej okazji ciasto no i zniknęło expresowo, przepis na pewno powtórzę, a czy z udziałam innych owoców też przygotowywałaś z tego przepisu?

      Usuń
    3. No to super, że ciasto smakowało!:) z innymi owocami tego ciasta nie próbowałam, ale pewno jakieś inne, ale nie zbytnio soczyste owoce też by się nadawały.

      Usuń
    4. bardzo! byliśmy wczoraj za miastem i nie miałam jak zrobić zdjęć, ale naprawdę jestem pod wrażeniem tego przepisu, no ciasto idealne! - zagniotło się wspaniale, no czuje się, że masz doświadczenie i dobre wyczucie proporcji, smaku i całości

      pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Ciasto rewelacyjne, szybko się robi i smakuje obłednie:)dziekuje za przepis napewno jeszcze nie raz go wypróbuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. czy bez maka kukurydzianej ciasto sie uda ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście , że tak. Ja dodaję ją, bo ciasto nabiera wtedy ładnego żółtawego koloru.

      Usuń
  7. 3 łyżki jakiej tej śmientany dodać?

    OdpowiedzUsuń
  8. Długo szukałam idealnego przepisu na to proste ciasto z dzieciństwa i tutaj go znalazłam! Naprawdę rewelacyjne, dobrze się wyrabia, pięknie rumieni i smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz