Rogaliki z dżemem wg przepisu siostry Leonilli
Rogaliki piekę regularnie. Mam kilka sprawdzonych przepisów, i wszystkie mogę z czystym sumieniem polecić ( przepisy na nie na samym dole posta). Najczęściej nadziewam je twardą marmoladą połączona z kilkoma łyżeczkami ucieranej róży lub gęstym powidłem śliwkowym, które też najczęściej mieszam z różą, no chyba że nie mam. Choć staram się różę mieć pod ręką. Bo do niektórych ciast i przede wszystkim do rogalików jest niezastąpiona.
Tym razem przedstawiam przepis na rogaliki z książeczki "Nowe ciasta siostry Leonilli". Rogaliki widnieją tam pod nazwą Rogaliki z Łowicza. Rogaliki są bardzo smaczne, chrupiące i znikają błyskawicznie, zresztą jak większość tego typu słodkich przekąsek.
Ten wpis jest ostatnim przed moim urlopem, więc kolejne pojawią się po powrocie. Na wszystkie komentarze odpowiem, jak wrócę.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 30 g drożdży
- twarda marmolada lub gęste powidło śliwkowe + kilka łyżeczek ucieranej róży
- cukier kryształ do posypania rogalików
- Margarynę posiekać z mąką
- Śmietanę rozmieszać z żółtkami i dodać pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie rozetrzeć.
- Do mąki z margaryną dodać śmietanę z żółtkami i drożdżami. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek.( na zdjęciu poniżej )
- Ciasto schłodzić około 30 minut w lodówce, a następnie podzielić ciasto na kilka równych krążków (ok 7 - ilość zależy od tego, jakie duże rogaliki chcemy formować)
- Każdy krążek cienko rozwałkowywać i kroić na 8 części ( poniżej znajduje się zdjęcie, co prawda z przygotowywania innych rogalików, ale jest na nich przedstawiony sposób wykonania rogalików począwszy od uformowania ciasta, aż do zwijania rogalików. Więcej tego typu zdjęć znajduje się w przepisach na inne rodzaje rogalików, a przepisy na nie znajdują się na dole tego posta )
- Na szerszą część każdego trójkącika nakładać pół łyżeczki marmolady i zawijać ciasto formując z niego rogalik i szczelnie ściskając rogi, aby marmolada nie wypłynęła podczas pieczenia
- Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zostawieniu między nimi odstępów.
- Każdy rogalik posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i upiec na złoty kolor. Rogalików było sporo i nie zmieściły się na raz w piekarniku
Tutaj na zdjęciu z krążków formowałam kulki, a je rozwałkowywałam na koła, ale można tez pozostawiać krążki, spłaszczać je ręką, a następnie wałkować na cienkie okrągłe placki.
Zapraszam do skorzystania też z innych przepisów na rogaliki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ3UUliLVGwN3eS5J8L1uGZNcapID73-wWLLDVl5PxyIpWOk-Ob2xgJkFIt5Td654fTmFwNndhkiIpvn-0G6ok3PeWofZFWX88tCCa76gP1NN_TDbGk9V4aaN0owS2j7_4s6lSOf_5wHrl/s200/IMG_0065+%28Kopiowanie%29.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFHcUJPjXU37PIZyIPK15tiiw5n_RJk5gF7x4FFDJe9EobAaT0WLBLLGpvHg3D9Cr5xWncJkLSMcBtYYi1jblDoNn1KDA7ofkWpO6NSV-UVLhr175RU-A0AgYLoijW7bfz2gjtInC2w2nm/s200/Prezentacja1.pptxro%C5%BCki+z+marm+2.jpg)
rogalików jeszcze nigdy nie piekłam, ale chyba w końcu spróbuję - przekonałaś mnie;)
OdpowiedzUsuńu mnie też ostatnio były rogaliki, ale nie takie ładne :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam podobne rogaliki..Twoje wyglądają pysznie..
OdpowiedzUsuńPięknie prezentują się twoje rogaliki - przepis zabieram i wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam paprykę marnowaną według przepisu Aniki jutro spróbuję
OdpowiedzUsuńChyba zostane Pani fanka :D kolejny Pani przepis i o dziwo wszystko mi sie udalo :D Rogaliki pyszne :D na pewno zrobie je jeszcze nie raz ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam piec rogaliki są chrupiące, słodkie w sam raz po prostu pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że rogaliki smakują:)
UsuńWyglądają jak kraby :)
OdpowiedzUsuńDzis upieklam rogaliki wlasnie z tego przepisu! Sa pyszne! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń