Pasta rybna z bryndzą czyli kanapki z "awanturką"

Pasta rybna z bryndzą czyli kanapki z "awanturką"

 


 Przepis na tą pastę znalazłam w starej książce o nieznanym tytule, bo brak okładki i pierwszych stron. Strony są pożółkłe, a treści, dotyczące zwłaszcza sprzętów kuchennych mocno przestarzałe, ale przepisy są świetne. Tak więc dziś "kanapki z awanturką" , bo pod taka nazwą figuruje przepis na tą pastę rybną, a właściwie na przekąskę, jaką mogą być kanapeczki lub krakersy posmarowane tą pastę. A pasta zwana jest "awanturką".


Składniki:
  •  10 dkg bryndzy
  • sardynki z jednej puszki
  • 1 niewielka cebula
  • 5 dkg miękkiego masła
  • pieprz ( wg uznania )
  • szczypta cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • papryka w proszku do posypania gotowych kanapek
Sposób wykonania:
  • Bryndzę, drobniutko posiekaną cebulę, sardynki, miękkie masło, pieprz, cukier i sok z cytryny utrzeć razem. Nie dosalać, bo bryndza i sardynki są słone
  • Masę nakładać na cienkie, pokrojone na mniejsze części kanapki lub na słone herbatniki
  • Kanapki posypać po wierzchu sproszkowaną papryką i dowolnie ozdobić ( np kawałeczkiem cytryny, kiszonego ogórka, rzodkiewki czy papryki )
A oto przepisy na inne pasty do pieczywa:

  



  • Pasta z tuńczyka



Komentarze