Pikantna zupa z dyni

Pikantna zupa z dyni



Zupa krem z dyni na pikantnie - bardzo smaczna propozycja na jesienne danie. Zupa smakuje bardzo dobrze. Można ją podać z grzankami lub solo. Jest gęsta i sycąca. Mocno pikantna.
Zupę z dyni przygotowuję z dyni pieczonej. Moim zdaniem ma dużo lepszy smak niż z dyni gotowanej.

 


Składniki:
  • 600 g pieczonej dyni
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta ostrej czerwonej papryki mielonej
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • ewentualnie 2 - 3 łyżki śmietany
Sposób wykonania:
  • Dynię pozbawioną środkowych farfocli i pestek pieczemy pokrojoną w kawałki na blaszce w piekarniku w 200 stopniach przez ok 1 godzin. Po tym czasie miąższ oddzielamy od skóry 
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę drobno siekamy. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy ze środka białe błonki i pestki i bardzo drobno kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy, a następnie dorzucamy ziemniaki i pokrojone chili. Całość smażymy na niezbyt dużym ogniu około 10 minut
  • Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz miąższ z dyni. Wszystko razem gotujemy ok 25 - 30 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczypta papryki
  • Zupę miksujemy na krem. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy nieco bulionu ( część płynu odparowuje podczas gotowania )
  • Można podawać z kleksem śmietany, z uprażonymi pestkami dyni oraz z grzankami z bułki

Komentarze

Prześlij komentarz