Zupa pieczarkowa z zacierkami
Zupa pieczarkowa jest u nas jadana chętnie, dlatego przyrządzam ją dość regularnie, ale żeby nie było nudno robię różne jej wersje. Tym razem zupa pieczarkowa z zacierkami.
Składniki:
- 60 dag pieczarek
- marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2,5 litra bulionu
- 5 łyżek zacierek
- sól
- pieprz
- 150 g śmietany
- Pieczarki oczyścić i pokroić
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nią pieczarki. Lekko osolić i doprawić pieprzem. Smażyć do odparowania płynu spod pieczarek
- W garnku zagotować 2,5 litra bulionu. Ja gotuję wodę i do gotującej się wsypuję nieco bulionu wegetariańskiego ( bez konserwantów )
- Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut, a następnie dodajemy pieczarki, pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz zacierki. Gotujemy ok 10 minut, aż zacierki zmiękną
- Całość doprawiamy solą i delikatnie pieprzem
- W osobnym naczyniu śmietanę mieszamy z łyżką mąki. Dolewamy nieco płynu z zupy i wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Najlepiej trzepaczką rózgową. Płyn dolewamy do zupy, mieszamy i całość zagotowujemy
- Zupę podajemy posypaną zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem
lubię pieczarkową ;) robię nieco inaczej, ale efekt jest ten sam - jedna z moich ulubionych zup
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę pieczarkową:)
OdpowiedzUsuńO jak domowo! Śliczne zdjęcia;) Ta miseczka czaruje;)
OdpowiedzUsuńPomijając już fakt, że różowego nie trawię, to taką zupkę strawiłbym z chęcią :)
OdpowiedzUsuń