Barszcz biały na zakwasie

Barszcz biały na zakwasie






Barszcz biały należy do typowych potraw wielkanocnych, choć można go przygotować o każdej porze roku. Na Wielkanoc barszcz biały lub żurek  musi pojawić się obowiązkowo na świątecznym stole. Jak na mój gust barszcz biały jest delikatniejszy w smaku od żurku. Choć żurek też lubię i robię go w różnych wersjach i to nie tylko na święta. 
A jaka jest różnica między barszczem białym, a żurkiem? Przede wszystkim różnią się zakwasem. Zakwas na żurek jest przygotowywany na bazie mąki żytniej, a na barszcz biały - na bazie mąki pszennej. Ostatnio kupiłam pszenno - żytni zakwas na barszcz . Zupa wyszła przepyszna.
Barszcz biały to pyszna kwaskowata, kremowa zupa, obowiązkowo z dodatkiem chrzanu, białej kiełbasy i jajka, mocno doprawiona majerankiem, dodatkowo zabielona jeszcze śmietaną.
Na samym dole posta można znaleźć linki do moich przepisów na żurek, a także przepis na zakwas do żurku.

 

Składniki: ( na 4 - 5 porcji )
  • 500 ml zakwasu ( kupny zakwas ma zazwyczaj taką pojemność )
  • 2 białe kiełbasy
  • mała marchewka
  • niewielki kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka mąki pszennej
  • dodatkowo : jajka ugotowane na twardo i ziemniaki
Sposób wykonania:
  • W garnku zagotowujemy wodę ( na butelce z zakwasem pisze na jaką ilość wody jest dana butelka zakwasu ) - u mnie półtora litra. Dodajemy do niej obraną ze skóry kiełbasę ( ja daję w całości ), warzywa ( również w całości ), liśćce laurowe, ziele angielskie i pokrojony w grubsze plasterki czosnek. Gotujemy30 minut
  • Po tym czasie wyjmujemy z zupy kiełbasę i marchewkę, a wywar przecedzamy ( lub odławiamy z niego pozostałe przyprawy i warzywa ). Jeśli wywar jest bardzo tłusty można z niego odlać połowę płynu i zastąpić go przegotowaną gorącą wodą lub bulionem warzywnym- nie ma obawy - barszcz i tak będzie aromatyczny i esencjonalny!
  • Kiełbasę i marchewkę kroimy w krążki i dodajemy do zupy
  • Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas wcześniej dokładnie go wstrząsając, aby mąka osadzona na dnie butelki rozpuściła się w płynie. Mieszamy i zupę z zakwasem zagotowujemy
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy 1,5 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka. Całość gotujemy kilka minut
  • Na koniec śmietanę łączymy z łyżeczką mąki, jeśli barszcz jest za rzadki ( jeśli jego konsystencja nam odpowiada nie dodajemy mąki ) i wlewamy jeszcze nieco zupy. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej trzepaczką rózgową, aby nie było grudek. Wlewamy do barszczu, podczas wlewania mieszamy. Zagotowujemy
  • Barszcz podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo
Polecam też przepisy na żurek oraz na zakwas żytni na żurek: 
 

 

Komentarze

  1. Patrząc na Twoje zdjęcia aż zachciało mi się już Wielkanocy :) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam barszcz biały, taki na zakwasie z białą kiełbaską najlepszy.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie takie danie obowiązkowe na Wielkanoc, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pół godziny gotowania białej kiełbasy? Nie za długo?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz